Štvanice na Věci veřejné

Účelová mediální štvanice na Věci veřejné, jejímž cílem bylo nejen odstranit Radka Johna z ministerstva vnitra, ale zároveň zdiskreditovat tuto stranu v očích voličů - byla úspěšná.

O. Formánek

Podle průzkumů několika agentur preference VV poklesly nejvíce ze všech vládních stran. Zatímco ODS je druhou nejsilnější stranou, i když na veřejnost  pronikly její další vyděračské a korupční praktiky. A zrovna tak argumenty pro odvolání Johna poskytly nejen do očí bijící důkazy, že šlo o spiknutí, ale jsou i výsměchem zdravému rozumu: Premiér Nečas po té co jako HLAVNÍ důvod Johnova odvolání uvedl, že by resort ministerstva vnitra neměla řídit strana s úzkými vazbami na soukromou bezpečnostní agenturu –jmenoval ministrem vnitra Kubiceho – majitele jiné bezpečnostní agentury SUB S.A..

 

Štvanice na VV stále pokračuje

A pro velký úspěch u "diváků" mediální štvanice na VV, stále pokračuje.

Scénář se opakuje, jak v přiblblé telenovele a možná proto slaví i další úspěchy u některých lidí.

Duben 2011

Korupční kauza Pandur ministra obrany Vondry, byla v médiích přeřvána údajným úplatkem ministra dopravy Víta Bárty. Zatímco Bárta za údajný prohřešek, při němž nikoho neokrad, rezignoval, Vondra kvůli korupčním aférám na ministerstvu obrany, tedy z rozkrádání státních peněz, rezignovat odmítl.

Květen 2011

Do popředí medií se opět dostává Vondrova kauza Pandur a na scéně přibývá nový aktér Marek Dalík, který si měl říci o 500 miliónů korun za Pandury. Scénář se rozšíří i o Vondrův umělecký přínos, kdy náhle onemocní, takže se nemůže účastni projednávání této kauzy ve sněmovně. Kauza je odložena.

11.5. podá John demisi, čímž urychlí spád opakujícího se scénáře

12.5. hned druhý den se NAJEDNOU objeví  BŘEZNOVÁ  nahrávka z uzavřeného jednání VV, která zaplní stránky tisku a zahltí éter i obrazovky rozhlasových a televizních médií. Zabije dvě mouchy jednou ranou, vytlačí Vondrovo - Dalíkovou kauzu Pandur a opět srazí VV v očích lidu.

A co na to lidé, u kterých VV propadly?

Přes tato fakta lidé - kteří zažili korupční skandály s používáním vyděračských praktik, ať už to bylo při volbě prezidenta 2008,  či kauzách Morava, Kořistka - jsou najednou šokováni obsahem nahrávky.

Přes tato fakta lidé - kteří zažili v kauzách Čunek nebo Gross takové stupidní výmluvy, jako byli bohatí příbuzní, nebo ukládání peněz stranických kolegů na účet Čunka, jimiž dotyční zdůvodňovali své náhlé zbohatnutí – se pohoršují, nebo jsou znechuceni omluvou Bárty, která je na rozdíl od předchozích stupidních výmluv více než pravděpodobná a uvěřitelná.

 

Nabízí se i otázka:

Proč tito voliči nejsou více šokováni praktikami a intrikami, které vyšly najevo v první nahrávce Kočí a pohoršují se nad ovíněnými siláckými řečmi, kdy každý chlap má ramena a cítí se jako superman? Asi nikdy neslyšeli opilecké řeči, kdy si podroušení či rozjaření nevidí do huby.

Asi jsou tito voliči zvyklí na stupidní výmluvy a zametání viny pod koberec, a tak omluva a vysvětlení Bárty není pro ně to správné blafující sousto, které by spolkli.

Asi se měl Bárta a VV zachovat tak, jak je u nás zvykem, tedy jak by se zachovaly jiné strany, kdyby vyšla na veřejnost nahrávka z jejich porady. Přeřvaly by svou ostudu právem ochranu soukromí, podávaly by trestní oznámení, oháněly by se ohrožováním demokracie policejním státem, který instaluje odposlechy a žádaly by hlavu ministra vnitra.

 

Co víc by odpadlí voliči VV chtěli?

Bárta se zachoval nečekaně čestně na naše poměry, tedy tak jak je zvykem ve vyspělých demokraciích, kde když je někdo z něčeho podezírán, odstoupí ze svého postu.

U nás je však zvykem, že podezřelí poslanci či ministři se drží svého postu zuby nehty a využijí všechny páky moci, aby jejich kauza byla zametena pod koberec – viz Vondra.

I Radek John udělal to nejrozumnější, co mohl – podal demisi. Tím sebral vítr z plachet těm, kteří jej pomlouvali, že v boji proti korupci se nechal umlčet trafikou vícepremiéra. Dokázal tak i fakt, že mu nejde o koryto.

Konečně jsme dočkali toho, po čem jsme létali volali, někdo podezřelý se vzdal postu a druhý dokázal, že mu nejde o koryto.

 

Proč přesto všechno VV ztratily u některých voličů důvěru?

Nabízí se tři možné odpovědi: 

1. Buď jsou někteří lidi tupé ovce, kteří si nechají dělat na hlavu a mediálně se masírovat.  

2. Lidé jsou líní sledovat fakta a nechají se mediálně zmasírovat, i když zde může hrát roli i otrávenost z politiky.

3.City jsou více než fakta - lidé věřili VV jako nové straně a nechali se otrávit účelovou mediální masáží, a tak hází všechny politiky do jednoho pytle.

Avšak jen naivka by si mohl myslet, že VV je parta Rychlých šípů, která se v špinavém politickém boji bude chovat stále čestně a v soukromí bude probírat jen plněné bobříků odvahy, cti apod.

 

Bohužel mediální masážní štvanice slaví své úspěchy a tak některým voličům uniká fakt, že VV se ze všech stran chovají nejsolidněji.

A jistě nás čekají další nahrávky, které budou slavit úspěch u některých voličů. Ted už nám chybí jen nahrávka z Bártovi ložnice a to bude určitě bomba, která zmasírované voliče dorazí.

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Máte pravdu pane prezidente

 

 

Autor: Hana Formánková | pondělí 16.5.2011 8:30 | karma článku: 25,30 | přečteno: 1966x