Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Santiniho jazyk kniha a film

Santiniho jazyk kniha   Kniha Miloše Urbana Santiniho jazyk hýří všemi ingrediencemi účelově komerčního trháku, který byl částečně opsán od Dana Browna, přesněji řečeno podle jeho světově úspěšné knihy Šifra mistra Leonarda a k tomu autor přimíchal komerční taháky.

Recept byl jednoduchý: vezmeme historickou záhadu z českého prostředí – nápisy na stavbách Jana Blažeje Santiniho Aichela, přimícháme tajemství světce Jana Nepomuckého, osolíme telenoveláckou oblíbenou směsí adoptovaných a nalezených dvojčat. Opepříme brutálními popisy patřičného počtu vražd, okořeníme nezbytným lascivním sexem a pro řádnou pálivou chuť přidáme chili papričku, která s notnou dávkou humusu spálí nejen čtenářův, ale i Santiniho Jazyk.  Jako příloha samozřejmě nechybí ani chamtivý zloduch s pistolí v podobě šéfa reklamní agentury Kňoura.

Nechybí ani třešnička na dortu opsaná z Šifry mistra Leonarda, kde jedna z hlavních postav je potomkem Ježíše. V Urbanově podání se z dvojčat vyklubou potomci Santiniho, samozřejmě jen náznakem.

Jedním slovem autorská křeč, jíž Urban završil tím (snad ve snaze být aspoň něčím originální), že za hlavního hrdinu si vybral pracovníka reklamní agentury. Díky tomu hlavní dějovou zápletku, která je už tak slabomyslná, dorazil nesmyslným jednáním hlavních postav – Martina Urmana, dvojčat, Terezy a Kňoura.

A tak nejen smysl celého pátrání – hledání universální reklamní věty, která by se dala použít na reklamu všeho zboží - ale i jeho výsledek vyznívá do prázdna.

Odhalená věta zní:  Konej, ale neubliž – mravní poučení, které bylo určeno pro zloducha Kňoura, zní jako výsměch v ději, jenž je prošpikovaný vraždami, rvačkami, sado- maso sexem. Škoda, že tento vzkaz tolik poplatný dnešní době, zanikl v takovém chaotickém marasmu.

Ani odhalení andělské pomocnice Santiniho, jež ve jménu lásky mlčela, nijak nezpůsobilo úžas nad odhalením záhady.

Snad i sám autor cítil nesmyslnou plytkost svého příběhu, a tak se v epilogu snažil vysvětlit propojení postav, čímž nasadil ještě absurdnější kalibr. Muž a jeho 3 osudové ženy, jedna si ho vybrala a nakonec se všemi třemi žije.

Místo tajemna choromyslná vraždící dívka, místo gradujícího napětí nesmyslně se táhnoucí děj prošpikovaným zdlouhavými podrobnými popisy sakrálních staveb, humusu a sexu. Těžko v takové komerční přízemnosti nalézt nějaké hlubší sdělení.

Možná by se dalo argumentovat tím, že Urbanova kniha není všesrozumitelná a nechává velký prostor pro fantazii čtenáře, a tudíž je jeho kniha mnohými nepochopena. Jenomže to by Miloš Urban musel přijít s něčím zcela novým a ne opisovat světové bestsellery.

 

Santiniho jazyk film

Podle knihy Miloše Urbana natočil režisér Jiří Strach pro Českou televizi film Santiniho jazyk, který ČT vysílala 4. prosince.

Jiří Strach očistil filmový příběh od nánosu brutální, humusné a lascivní komerce včetně akčních výstřelků. Soustředil se především na odhalení Santiniho vzkazu. Avšak ani tak se mu nepodařilo vtisknout příběhu prvky, které v knize zoufale chybí: hlubší smysl dějové linie, stupňující se napětí, vrcholící úžasným odhalením.

Svým závěrečným sdělením, které bylo jiné než v knize. snad chtěl dát logickou dějovou souvislost postávám z reklamní agentury. Jeho sdělením bylo mlčení, protože reklamy zahltily svět zbytečnými slovy

I postavu historika umění Romana Ropse očistil od zbytečných výstřelků a v podání Martina Stropnického byla uvěřitelná.

Díky rukopisu režiséra Stracha, který překombinované pasáže z knihy nahradil srozumitelnou vizuální symbolikou, byl film stravitelný, ale nijak neohromil, jak jsme u Jiřího Stracha zvyklí.

Jiří Strach tvoří filmové a televizní perly, k nimž se divák rád vrací nejen pro jejich osobité kouzlo, ale i proto, že mají divákovi stále co říct.

Film Santiniho jazyk však považuji za mrhání jeho režisérského talentu.

 

 

 

Autor: Hana Formánková | úterý 6.12.2011 14:03 | karma článku: 18,37 | přečteno: 2998x
  • Další články autora

Hana Formánková

Mně se ten Babiš líbí

Hnutí ANO nebylo ve volbách mým favoritem. Andrej Babiš ve mně vyvolával značnou skepsi. Po špatných zkušenostech s podnikateli, kteří vstoupili do politiky, jsem ho považovala za dalšího podnikavce, který si přišel do politiky zajistit státní zakázky pro svou firmu.

10.3.2014 v 9:30 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Levná pracovní síla vrací úder

Honbu západních firem za levnou pracovní silou podporuje i marketingový trik, který nekvalitními výrobky nutí zákazníky, aby si museli zboží kupovat častěji. Nekvalitní výrobky tak vydrží jen po dobu záruky a po té skončí jejich životnost. Opravy jsou drahé a tak se nevyplatí především drobné spotřební zboží opravovat, výhodnější je koupit nové. Navíc na spoustu výrobků ani opravny neexistují.

24.2.2014 v 9:30 | Karma: 38,13 | Přečteno: 8585x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Bez praxe nejsou koláče

Od zavedení povinné školní docházky Marií Terezií poučovali rodiče své potomky – dobře uč - čím vyšší vzdělání, tím lepší zaměstnání. Ne všichni rodiče mohli dopřát svým dětem po ukončení základního vzdělání další studium. Ale i rodiče, kteří neměli finanční prostředky, se snažili pomoci svým dětem získat vyšší vzdělání. Chudý student nebyl v našich zemích žádnou výjimkou.

14.1.2014 v 10:30 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Pohádka o Hrabošovi

K vánocům patří pohádky, tak nabízím jednu pohádku, u níž se může zdát, že nemá dobrý konec, ale přesto dobrý konec má, protože zlo bylo potrestáno.

24.12.2013 v 10:20 | Karma: 15,15 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

KRÁSNÉ VÁNOCE

NESEM VÁM NOVINY Z BETLÉMSKÉ KRAJINY POSLOUCHEJTE, SLYŠTE JE PILNĚ A NEOMYLNĚ ROZJÍMEJTE ....

23.12.2013 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka