Rozmrazit či nerozmrazit platy politiků

Premiér Bohuslav Sobotka chce novelou zákona rozmrazit platy politiků a tím zabránit skokovému navýšení platů poslanců od příštího roku.

Platy poslanců byly v roce 2010 zmraženy na 4 roky, což znamená, že v roce 2015 dojde ke skokovému navýšení jejich platů. Od ledna 2015 by se totiž platy poslanců měly počítat jako 2,75násobek průměrné mzdy za rok 2013, která činila podle ČSÚ 24 622Kč. Platy poslanců by tak poskočily minimálně o 10 000kč měsíčně. Samozřejmě u ministrů by šlo o dvojnásobné a u premiéra až o trojnásobné navýšení platu.

Proto Sobotka navrhuje, aby se platy poslanců zvyšovaly o stejná procenta, jako platy státních zaměstnanců.

Avšak ministr financí Andrej Babiš nevidí důvod, proč se nyní měly politikům navyšovat platy a trvá na jejich zmražení.

Dokonce i Pavel Bělobrádek předseda KDU-ČSL se staví proti zvyšování platů politiků. Nejdřív prý jako vláda musí něco předvést a pak si zvyšovat platy.

 

Hezká slova ministra financí Andreje Babiše a místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka, která odporují rozmražení platů, mají ale jeden háček. Když se zákon nezmění, od ledna 2015 dojde ke skokovému navýšení poslaneckých platů. Zlepší se do roka naše ekonomika natolik, že si bude moci státní pokladna dovolit skokové zvýšení platů politiků, neboli předvede vláda do roka něco pozitivního, aby si mohla zvyšovat platy?

 

A co takhle změnit zákon o platech prodloužením zmražení poslaneckých platů na další rok? Nebylo by to nejjednodušší řešení?

Zvláště když průměrná hrubá mzda u nás činí 24 836 a dvě třetiny obyvatel na ni nedosáhnou. A když nezaměstnanost letos v lednu dosáhla nejvyššího čísla v historii ČR  téměř 630 tisíc. 

 

 

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Máte pravdu pane prezidente

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Formánková | úterý 11.3.2014 9:30 | karma článku: 12,57 | přečteno: 498x