Proč ženy politika nebaví?

Ženy se do politiky nehrnou, protože je nebaví, tak to je ryze mužský pohled na ženský svět.

Jiří Akir Konarski

Mužský svět je totiž o tom, co muže baví, nebo  nebaví. Podle toho posuzují i ženy. Muž je věčné dítě a pokud ho nebaví bojovat o moc do politiky se nehrne a zabaví se jinak (jinými koníčky). Nakonec větu: Tohle mě nebaví, to dělat nebudu, zná asi dost žen, které požádaly své drahé o pomoc při úklidu např. předvánočním.

 

A podle hesla: podle sebe soudím tebe, muži soudí o ženách, že je baví prát, vařit, uklízet a starat se o děti, jinak by to přeci nedělaly. Nechápou, že žena se dokáže obětovat pro potřeby druhých a tak automaticky vykonává práce, které ji nebaví, ale prostě se udělat musí.

 

Takže otázka: zda politika ženy baví, či nebaví, se nedá posuzovat podle počtu žen v politice. Podle tohoto měřítka by se dala posuzovat, pokud by ženy měly stejné podmínky pro působení v politice jako muži a pokud by v ní dostaly šanci prosadit své ženské vlastnosti. Což znamená, pokud by doma na ně nečekal hladový manžel s hladovými dětmi, koš plný špinavého prádla, binec v celém bytě, který tam nadělal manžel společně s dětmi apod. A pokud by politická lovecká smečka nepoužívala volání po mírumilovnosti, ohleduplnosti,toleranci a vzájemné pomoci jen jako líbivou masku, ale myslela ho vážně. 

Ženy s mírumilovnými vlastnostmi nemají v sobě dost agresivity, aby se udržely v politice, kde by prosadily své mírumilovné postoje a budování dobrých vztahů. A tak se v politice udrží jen ženy, které přistoupí na mužskou hierarchii hodnot. Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti.

Kariéru v politice udělají ženy, které jsou dravější a agresivnější než muži viz železná lady Margaret Thatcherová. Tudíž ženský prvek v politice nemá šanci uspět. To je také důvod proč se ženy s mírumilovnými vlastnostmi do politiky nehrnou. Samozřejmě, že tento rozbor je pojat obecně a ne všichni muži jsou agresivní dravci. Ovšem, že v politice platí zákony džungle, které určují muži, je nezpochybnitelný fakt, o němž svědčí obraz dnešního agresivního světa.

Autor: Hana Formánková | úterý 28.8.2007 8:35 | karma článku: 22,86 | přečteno: 2494x