Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč muži trpí

Seriál Láska okem vědy aneb ironický pohled na ženu a muže 9.díl

O. Formánek

Ta,  kvůli které muži trpí nejvíce,

je jejich vlastní ješitná tradice.

Je sice věrná ale bezcitná,

ta jejich sebeláska ješitná.

 

Mužský hormon testosteron vládne pánům tvorstva svým bičem soutěživosti, čímž je žene k neustálé touze o něco bojovat, a tím dokazovat své mužné schopnosti ostatním samcům a samozřejmě samicím. Díky testosteronovému biči muži sice dosahují vytouženého postavení ve vůdčích sférách lidské smečky, avšak sportovní vlastnost vynášející muže na stupně vítězů, má i svůj  rizikový faktor.

Soutěživost totiž se sebou neustále vláčí své nebezpečné siamské dvojče - ješitnost, a právě tato samolibá potřeba obdivu okolní smečky je hlavní příčinou citových úrazů. V jejím stínu ztrácí úspěšní borci reálný pohled na svět, čímž si opakovaně způsobují popáleniny. Oslněni září svého supermanství, se nepoučí a pálí si prsty nad stále stejným ohněm problémů.

Tento sebespalovací proces se nazývá „efekt Pygmalion“, jehož úrazovou bilanci zvyšují sebezaslepenci tím, že si vyhledávají k laskání svého ega snadnou kořist v mladých nezkušených Lollitkách, které lehce okouzlí jejich supermanské fluidum a ony se bezhlavě zamilují do svého prince na bílém koni. Ke svému idolu pak vzhlíží s pootevřenými ústy. Od těchto roztomilých kočiček, jejichž obdivné mňoukání zní líbezně jejich ješitným uším, si nechají uvázat manželskou mašličku, aby mohli co nejvíce, ukájet svou nenasytnou ješitnost.

Ve svém samolibém obžerství si neuvědomují, že jejich lísající se kočička, je myslící bytost, jejíž myšlení se zkušenostmi vyvíjí, a tudíž  se nebude svému pánovi věčně s oddaností třít o nohy. Drtivý šok je postihne ve chvíli, kdy doposud poslušná micinka najednou vyjádří svůj vlastní názor, nebo dokonce začne nacházet na svém superkocourovi chyby.

Vůbec nechápou, co se stalo. Proč se najednou z krotké čičinky stala divoká prskající šelma. Jelikož nepochopí, že v prozíravém světle zkušeností, ztrácí ženy iluzi o jejich neprůstřelné dokonalosti, a tudíž vidí reálný obraz muže i s jeho chybami, opustí zdivočelou šelmu a najdou si novou nezkušenou kočičku, která k nim vzhlíží s pootevřenou pusinkou.

Věčně hladová samolibost si vybírá svou daň. Stejný oheň problémů opět olizuje svými spalujícími jazyky jejich otevřenou dlaň.

Efekt Pygmalion není však jediným chronickým syndromem, jenž má  samolibá potvůrka na svědomí. Dalším jejím úderem pod pás je syndrom zavírajících se dveří, který postihuje muže středního věku, kdy dochází ke snižování hladiny testosteronu, a to způsobuje ubývání mužných sil, což znamená pro mužskou ješitnost katastrofu.

Některé muže proto zachvátí panika ze zavírajících se dveří a vrhají se do marného boje s přírodními zákony. Podnikají zoufalé martyrium k udržení svého mladického image. Mučí svá těla v posilovnách, škrtí svá kulatící se bříška v upnutých džínách. Se sebezapřením se snižují k ryze ženským procedurám, jako jsou plastické operace (např. transplantace vlasů) nebo kosmetické úpravy  (barvení vlasů apod.). Trýzní se pohledem do zrcadla, kde sebemrskačsky odhalují své nedostatky na kráse. Útrpně polykají vitamínové či jiné preparáty slibující stálou sílu i svěžest. Lapají po dechu při náročných sportovních výkonech, nebo se prohání neohroženě na rychlých silných motorkách, jen aby přesvědčili sebe i své okolí o své neutuchající výkonnosti.

Vrcholem jejich masochistického šílenství, jímž se snaží udržet své prchající mládí, je víra ve falešný mýtus, že stárnoucího kocoura omladí míza mladé kočky. Pod vlivem absurdního mýtu opouští svůj starý život v podobě stárnoucí manželky s dospívajícími dětmi. Omámeni pocitem, že konečně začínají žít, se vrhají do nového života s omlazující čičinkou.

Jenže tím se vrhnou přímo do jámy lvové. Po čase se ocitají ve stejné propasti  podobných starostí i problémů. Navíc je drtí tíha nároků rozmazlované kočičky, vyžadující skoro 24 - hodinovou pozornost milence s péčí otce. Většina mladých vdavekchtivých slečen, holdujících starším pánům, u nich totiž vyhledává finanční zajištění s otcovskou péčí.

Elektřin komplex pak tyransky zatíná zuby do mladistvé nerozvážnosti stárnoucího kocoura, který naivně očekává od své hýčkané „adoptivní“ dcerušky v roli manželky vděk a poslušnost.

Místo vděku je však šikanován nejen jejími materiálními, ale i společenskými rozmary. Zatímco on, unavený celodenním pracovním vypětím, jímž se snaží ukojit její finanční nároky, touží po klidném večeru v pohodlí gauče, ona jej vláčí po společenských akcích, v touze předvádět se.

Ačkoliv i on se rád pochlubí svou mladou trofejí před ostatním lovci, bývá často tváří v tvář mladším schopnějším samcům deprimován pohledem do zrcadla reality. V tomto stresujícím kolotoči začne jeho pseudomladická identita ztrácet dech, neboť náročná omlazovací kůra vyčerpá jeho fyzické i psychické síly, včetně konta. Může si gratulovat, když ho neskolí infarkt, nebo jiná zákeřná nemoc, pro niž je neustálý stres živnou půdou.

Tragikomiku celé ješitné anabáze podtrhuje fakt, že stárnoucí muž, snažící se zachránit svou mladickou image, aby získal obdiv žen, vytváří ze sebe svou vlastní karikaturu pro jejich pobavení. U žen bodují muži, kteří dokáží odhadnout své síly a přizpůsobit se jim. Bohužel pánové, vaše ješitnost je jediná z rodu ženského, která vaše omlazovací šílenství bere vážně. Pokud se vám podaří právě ji zkrotit, ušetříte své zdraví i konto.

Navíc získáte skutečný obdiv žen a nestanete se snadnou kořistí jejich rozmarů. 

Článek vyšel na www.babinet.cz

Předchozí díl: http://formankova.blog.idnes.cz/c/5341/Proc-zeny-ruinuji-muzum-konta.html#t2

Příště: Emancipace má pro muže své výhody.  

Autor: Hana Formánková | sobota 23.6.2007 14:15 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1660x
  • Další články autora

Hana Formánková

Dobré rady, jak se nakazit chřipkou aneb prudiče děti neposlouchají, zkuste to jinak

Pamatujete si, jak vás rodiče stále prudili: nechoď bos, už máš zase holý záda, vem si šálu, čepici, nepij tu studenou colu apod.? A vzpomínáte si, jak vám s tím šli na nervy?

18.11.2018 v 14:40 | Karma: 10,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

DVD recenze: Professor Marston & the Wonder Women

Zvrhlíci nebo pravda o skrytých sexuálních touhách? Popírání lesbické lásky nebo život bez přetvářky? Zapovězené dilema z první poloviny 20.století se nám může zdát zbytečné v době reklam na bombastické orgasmy, můžem hned apod.

14.5.2018 v 22:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Sbohem Kryštůfku Robine - film, který jste nemohli vidět v kinech

Životopisný rodinný příběh Alana Alexandra Milnea - autora Medvídka Pú nebyl promítán v kinech a vyšel pouze na DVD.

9.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Prezident Drahoš naši společnost nespojí

V předvolebním boji před druhým kolem prezidentských voleb jde především o nerozhodnuté voliče a protože voliči se často řídí emocemi, vytáhl Jiří Drahoš do boje umělecký kalibr.

25.1.2018 v 11:30 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

16.6.2017 v 9:30 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka