Pirát nelegální kopie Simpsonových odhalen

Devatenáctiletý mladík z Kaplice na Českokrumlovsku se dlouho ze své pirátské kořisti neradoval.  

Bontonfilm a.s.

Tři týdny od natočení pirátské kopie a tři dny od zahájení vyšetřování stačilo policistům OHK SKPV Správy Jihočeského kraje PČR k tomu, aby zaklepali na jeho dveře a při domovní prohlídce nasbírali hromadu dalších důkazů : digitální kameru, kazetu s pirátským záznamem filmu, notebook, z kterého byl záznam šířen, vstupenku do kina a dokonce i lístky na autobus, kterým se do kina přepravil.

Pirát zřejmě věřil falešné iluzi, že filmové pirátství nelze odhalit, a tak si všechny usvědčující důkazy doma archivoval. Díky své pečlivé archivaci policistům potvrdil jejich předešlé důkazy: Pirátská kopie byla pořízena na premiéře dne 26.7.2007 v českobudějovickém multiplexu CineStar. Pirátský záznam byl následující den v časných ranních hodinách umístěn na internet a zároveň na pirátském diskusním fóru zveřejněny odkazy ke stažení filmu.

Včera odpoledne (17.8.07) spadla klec a mladík byl obviněn ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi

A tak se pirátovi jeho pirátství pěkně prodražilo. Paradoxní je, že on si sám zaplatil vstupenku, aby ostatní ušetřili za vstupenky a teď mu za jeho Jánošíkovský kousek hrozí peněžitý trest do pěti miliónů korun, trest odnětí svobody šest měsíců až pět let a trest propadnutí věci.

Česká protipirátská unie mu to pěkně spočítala a zjistila, že zhruba 100 tisícům lidí, kteří si kopii stáhli, sice ušetřil za vstupenky v hodnotě 10 milionů korun, ale společnosti Bontonfilm, a.s. způsobil škodu 5 milionů korun.

Jo hrát si na hrdinu se nevyplácí. Nelze spoléhat na fakt, že každý český pirát zdrhne polici přes nosem a odpluje na nějaké ostrovy, kde je za vodou a tudíž nepostižitelný.

Ale možná mladík zatoužil po slávě Jacka Sparrowa a chtěl se ve světě svým specifický případem pirátství proslavit. Jeho nelegální rozmnožování Simpsonových na internetu totiž vyvolalo velký mediální ohlas, protože pirátská kopie z českého kina se objevila na internetu ještě před premiérami filmu v řadě jiných zemí včetně USA. Jenomže pirátská sláva ho přijde pěkně draho.

Zdroj:TZ CPU

Bontonfilm a.s.   

Autor: Hana Formánková | sobota 18.8.2007 16:54 | karma článku: 15,28 | přečteno: 4750x