Ošklivá silná koruna aneb prase aby se v tom vyznalo

„Tak nám ta koruna konečně spadla,“ sděloval důchodce Nejezchleba, když šel z nákupu, důchodci Nepijmlíko sedícímu na lavičce před vesnickou prodejnou.

O.Formánek

„No jo, to bylo řevu, když stoupala. Podniky kvůli tomu propouštěly. Hlavně Siemensovi se to hodilo do krámu, aspoň se měl na co vymluvit, proč táhne na východ za levnou pracovní sílou,“ přitakával Nepijmlíko.

„No já myslel, že když je koruna silná, tak že je to dobře, protože  tam kde maj silnější měnu, se maj lidi líp než my. A voni začnou řvát, že je to špatně a v tý národní bance začnou ty guvernéři čachrovat proti ní, aby šla dolu,“ rozebíral dál ekonomickou situaci Nejezchleba a přisedl si na lavičku.

„No jo a teď, když jde dolů, tak zas řvou, že budou dražší věci z dovozu, tak zas budou třeba drahý jabka, když u nás bude neúroda, jako to bylo loni,“ kroutil nechápavě hlavou Nepijmlíko.

„No, a to je furt keců, že ceny určuje trh, přitom to nejni tak dlouho, co šla ropa nahoru a strašili, že všechno bude dražší a jen tak dolů nepude. A teď najednou ropa klesá kvůli nějakejm špatnejm evropskejm a americkejm statistikám. Přitom náš Honza, co studuje tu ekonomiku, říkal, že válečný konflikty jako je teď v Gruzii, nebo ty tropický bouře, co ohrožujou ty ropný plošiny, vždycky ropu zvedaj,“ mudroval Nejezchleba.

„Prase, aby se v tom vyznalo! Loni říkali, že je v Evropě málo mlíka, protože prej v nějakejch zemích Asie jde do fóru sušený mlíko a kvůli tomu mlíčný věci zdražily. A nedávno zas říkali, že zemědělci u nás prodávaj mlíko pod cenou, že jim mlíkárny nechtěj víc platit, protože je mlíka moc, ale přitom levnější nebude.“ lamentoval Nepijmlíko.

„Jo to sem slyšel,“ kýval hlavou Nejezchleba, „a představe si, že zemědělcům ňákej ten chytrej začal radit, aby sdružovali do odbytovejch družstev, že tak si vyjednaj prej lepší ceny. Už tady má zase kolektivizaci.“

„Tu už tady máme dávno. Ty nadnárodní společnosti, to nejni nic jinýho, než mezinárodní družstva,“ dodal znechuceně Nepijmlíko.

„No právě a těžko jim může soukromník konkurovat. To si lidi mysleli, že když dostanou pole zpátky a budou soukromničit, že na tom vydělaj a buď zkrachovali, nebo dřou bídu s nouzí. Nejlíp udělali ty, co to prodali, aspoň něco z toho měli,“ hudroval Nejezchleba.

„No jasně, na to mi stačí základka, abych věděl, že když se vyrábí nebo prodává něco ve velkym, tak to vyjde levnějc,“ přikyvoval Nepijmlíko.

„Jo voděj nás za nos, zametaj s náma, jak chtěj. Nedávno řikali v televizi, že stát skrz tu reformu ušetřil na těch sociálních výdajích 10 miliard, ale že vláda, zas rozhazuje peníze jinde. Tak co to má za smysl, že na nás berou u huby, když to rozházej jinde?!“ rozčiloval se Nejezchleba.

„Jsou to vyčůránci.Všechno šlo nahoru a nám přidali jen 470 korun, to sežerou poplatky a doplatky za prášky,“ přikyvoval Nepijmlíko.

„No to je furt keců o trhu a my stejně mlíko ani chleba levnějc nekoupíme, když je tady jeden krám a žádná konkurence. Kdybych pro to jel jinam, tak mě to vyjde s lístkem na autobus dráž,“ stěžoval si rozhořčeně Nejezchleba.

„Voni si ceny stejně určujou, jak chtěj. Prase aby se vyznalo v těch jejich ekonomickej čachrech. Jenom nás s nima oblbujou, aby nás mohli brát u huby,“ nadával Nepijmlíko.

„No jo prase aby se v tom vyznalo,“ povzdechl si Nejezchleba.      

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

http://formankova.blog.idnes.cz/c/35716/Zachodova-stetka-do-vaginy-nepatri.html

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

 http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2       

 

Autor: Hana Formánková | úterý 26.8.2008 9:30 | karma článku: 19,53 | přečteno: 1754x