Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezahrávejme si s rasismem

Jelikož se slovo rasismus v současné době implantuje na každý kritický názor vůči jinému národu či etniku, stalo se nejen omylem a alibismem ale i prostředkem ke zviditelnění se.

Jiří Akir Konarski

Rasistický omyl i alibismus

Velký podíl na rasistickém omylu mají i politici. Neuváženým používáním tohoto termínu, který jim slouží jako pinpongový míček v politickém soupeření, zkreslili jeho význam.

Svou falešnou hrou nejen zmátli občany, kteří začali stejnou hru na rasisty a jejich odpůrce hrát mezi sebou, ale také přihráli skvělý argument některým romským spoluobčanům. Ti svoji neochotu respektovat normy demokratické společnosti, svádí na rasismus. Přitom vizitku problémový občan si buduje každý sám svým problémovým chováním.

Každý pokus o jejich integraci do demokratické společnosti např. motivovat je výší soc. dávek, aby posílali své děti do školy, považují za rasismus.

 

Omyl nerasistů

Někteří lidé se považují za rasisty, jenom proto, že nemají rádi národy či etnické skupiny kvůli jejich povahovým rysům, nebo kvůli jejich asociálnímu chování. Negativní kritika národa nebo etnika, však neznamená rasismus.

Ani když člověk svou kritiku vyjádří slovem - nesnáším -určitý národ pro jeho nepřizpůsobivé chování, neznamená to ještě, že musí být rasistou. Protože nesnášenlivost musí vycházet z rasového podtextu, např. z barvy pleti, či příslušnosti k jinému národu. Nesnáší-li člověk nějaký negativní charakterový rys, nesnáší ho zpravidla i u lidi své rasy.

Lidé si také často myslí, že jsou rasisty, když odsuzují povýšené chování některých cizinců vůči Čechům. Např. věta: „Nemám rád Američany, protože jsou nafoukaní a chovají se povýšeně, jako by jim patřil celý svět,“ není projevem rasismu. Naopak je jeho odsouzením, protože právě povýšenost čili ponižování jiného národa, je projevem nadřazenosti rasy.

Rasistou se člověk stává až v případě, kdy dává onomu národu či etniku najevo nadřazenost, povýšenost své rasy a chce ho utlačováním postavit do podřadné role.

Rasistou se člověk také stává, když svou nesnášenlivost vůči chování určitého národa změní v nesnášenlivost či nenávist např. vůči barvě pleti a šikanuje všechny lidi slovně či fyzicky jenom proto, že se od něj liší svou barvou pleti.

 

Podobný omyl se projevuje i v předsudcích.

Předsudek je sice také kvalifikován jako prvek rasismu, ale opět záleží na podstatě, z níž vychází. Jedná-li se o špatnou zkušenost, nelze považovat předsudek za rasismus. Nelze přeci lidem upírat přirozenou obranu před opakováním chyb. Kdo se jednou spálí o kamna, příště si zcela logicky dává pozor.

O rasový předsudek se jedná v případě, kdy člověk všechny příslušníky onoho národa či etnika hází do jednoho problémového pytle bez ohledu na jejich vzdělání či chování.

Pokud si lidé základě špatné zkušenosti hlídají kabelky či kapsy, když např. v obchodě uvidí skupinku hádajících se Romů, (což bývá trik k odpoutání pozornosti.) není to rasový předsudek, protože stejně se budou chovat i případě, kdy se v jejich blízkosti budou pohybovat podezřelá individua bílé pleti.

 

Zahrávání si s termínem rasismus vyvolává extrémy.

Neuvážlivým používáním slova rasismus dochází ke dvěma extrémům:

1. Lidé se mylně považují za rasisty kvůli svým kritickým výhradám k nějakému národu či etniku. A jelikož jejich kritický pohled vznikl na základě špatných zkušeností a často pravdivých faktů, někteří rasismus pak obhajují, či ho dokonce propagují, čímž nahrávají skutečným rasistům.

2. Lidé se bojí vyjadřovat své negativní názory či konstatovat pravdivá fakta ohledně některých národů či etnik, aby nebyli považování za rasisty.

 

Hysterie rasismu aneb rasisté můžeme být všichni.

I když má rasismus více rozměrů podle intenzity krutosti, neboli od názorového postoje až ke k těm nejkrutějším činům, jeho podstata spočívá v nadřazenosti jedné rasy nad druhou. Šikaně slovní a fyzické jednotlivci či skupinami rasy nadřazené.

A v celospolečenském měřítku pak v útlaku druhé rasy, který vede upíráním všech jejich demokratických práv k jejímu podřadnému postavení.

Díky hysterií, která v poslední době u nás vypukla kolem tohoto termínu v souvislosti s Romy a k níž přispěly i hlasy o českém rasismu, které se ozývaly z Bruselu, nabývá rasismus zcela nesmyslný rozměr. Stal se tak nejen pinpongovým míčkem našich politiků, ale i populistickou berličkou EU, jíž si dodává svatozář tolerance. (Ovšem svatozář zemí EU začne značně pohasínat ve chvíli, kdy se jich samotných začne týkat romská migrace. Viz Velká Británie)

Tak vzniká další extrém, že všechna vina romské neintegrace do společnosti se připisuje na účet ”bílých” a vede k jejich diskriminaci zvýhodňováním romských občanů.

Přitom všechna demokratická práva jsou v naší zemi Romům zachována. Např. jejich nevzdělanost se rozhodně na účet bílých nedá připsat. Nikdo ji m nebrání v přístupu ke vzdělání, naopak se je stát snaží motivovat, aby své děti posílali do škol.

Čímž dochází přímo ke kolosální absurditě otáčející fakta na ruby. Romové se odmítáním vzdělání staví do nerovného postavení sami a naopak, ”bílí” se je snaží postavit motivací ke vzdělání do rovného postavení. Kde je tedy rasismus? Neskrývá se naopak o v odporu chodit do škol s bílou rasou?

Pokud propadneme hysterii, kterou spustila politická klání i populistická berlička EU,dáme rasismu nový absurdní rozměr.  Rasistou pak bude každý, kdo vyjádří svůj negativní názor k nějakému národu či etniku, i přesto, že se jeho názor opírá o pravdivá fakta či špatnou zkušenost. A jelikož se národy běžně kritizují sami mezi sebou, bude se svět rasisty jen hemžit.

Nezapomínejme, že rasismus se začal v Evropě hojně vyslovovat s nástupem fašismu v souvislosti s genocidou Židů. A kam až může dojít skutečný rasismus nám v strašlivé  hrůze koncentráků ukázala druhá světová válka.     

Autor: Hana Formánková | pondělí 16.7.2007 11:50 | karma článku: 31,07 | přečteno: 2663x
  • Další články autora

Hana Formánková

Dobré rady, jak se nakazit chřipkou aneb prudiče děti neposlouchají, zkuste to jinak

Pamatujete si, jak vás rodiče stále prudili: nechoď bos, už máš zase holý záda, vem si šálu, čepici, nepij tu studenou colu apod.? A vzpomínáte si, jak vám s tím šli na nervy?

18.11.2018 v 14:40 | Karma: 10,18 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

DVD recenze: Professor Marston & the Wonder Women

Zvrhlíci nebo pravda o skrytých sexuálních touhách? Popírání lesbické lásky nebo život bez přetvářky? Zapovězené dilema z první poloviny 20.století se nám může zdát zbytečné v době reklam na bombastické orgasmy, můžem hned apod.

14.5.2018 v 22:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Sbohem Kryštůfku Robine - film, který jste nemohli vidět v kinech

Životopisný rodinný příběh Alana Alexandra Milnea - autora Medvídka Pú nebyl promítán v kinech a vyšel pouze na DVD.

9.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Prezident Drahoš naši společnost nespojí

V předvolebním boji před druhým kolem prezidentských voleb jde především o nerozhodnuté voliče a protože voliči se často řídí emocemi, vytáhl Jiří Drahoš do boje umělecký kalibr.

25.1.2018 v 11:30 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

16.6.2017 v 9:30 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1612x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Vězni drží v Rusku dozorce jako rukojmí, hlásí se k Islámskému státu

16. června 2024  10:25,  aktualizováno  10:48

Skupina vězňů se ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila dvou dozorců a...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12

Více než tři promile alkoholu nadýchal řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s vlakem na...

Bez publika a nápovědy. Biden a Trump dohodli pravidla televizní debaty

16. června 2024  10:02

Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se shodly na pravidlech pro první televizní debatu před...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3887x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka