Mně se ten Babiš líbí

Hnutí ANO nebylo ve volbách mým favoritem. Andrej Babiš ve mně vyvolával značnou skepsi. Po špatných zkušenostech s podnikateli, kteří vstoupili do politiky, jsem ho považovala za dalšího podnikavce, který si přišel do politiky zajistit státní zakázky pro svou firmu. 

Moje skepse se však začala postupně vytrácet, když jsem slyšela a četla jeho výroky. Poprvé se objevil politik, který neřve do éteru: „Na nic nejsou peníze!“ a naopak uvádí konkrétní sumy a konkrétní místa, kde leží státní peníze, kde lze nalézt úspory a jak získat další peníze do státní kasy bez zvyšování daní.

Andrej Babiš postupuje podle svého kréda, že stát by měl dobře hospodařit jako soukromá firma a tím se zabrání nejen plýtvání, ale i korupci.

 

Kde jsou úspory

Díky Babišovi se mnohý nevědoucí občan dozvěděl, že náš stát nemá jenom dluhy, ale také státní rezervy na účtu ČNB. A zatímco státní dluh činí 1680 miliard, v ČNB se poflakuje 300 miliard za mizivý úrok. Podle Andreje Babiše by na státní rezervy stačilo 100 miliard a 200 miliard by se mohlo  použít na umoření státního dluhu, čím by stát ušetřil na úrocích za státní dluh.

 

A zatímco předchozí ministři financí jen škrtali a ždímali občany, Andrej Babiš veřejně odhalil plýtvání státními penězi. Našel ve státní správě potenciálně ukrytých 100 miliard, které se bude snažit vrátit do příjmové části rozpočtu.

Jen na Ministerstvu pro místní rozvoj ušetřila ministryně Věra Jourová 250 milionů za propagaci cestovního ruchu.

A ministr školství našel ve svém resortu 150 milionů úspor.

 

Zatímco ministři ODS a TOP09  řešili korupci a tedy nedostatek peněz ve zdravotnictví větší spoluúčastí pacientů -  zaváděním  a zvyšováním poplatků - Andrej Babiš se zajímá, kam proteče 220 miliard korun, které ročně projdou přes zdravotní pojišťovny. A dobře činí, protože ve zdravotnictví jen tak zmizí 450 milionů z EU na zdravotnické přístroje, jenomže  předchozí ministři černou díru ve zdravotnictví neřešili, raději zatěžovali pacienty.

 

Babiš odhaluje, kde konkrétně se vyskytla korupce

Uvádí příklad České exportní banky, která díky Topolánkovi a jeho kamarádům má 16 miliard špatných úvěrů.

 

Babiš také omezuje korupci ve státní správě

Zrušil nevýhodné externí smlouvy, které byly součástí korupce.  Např. zrušil externí smlouvu s právní firmou, protože pro stát je výhodnější, když přijme vlastního právníka, než když platí právní firmě 57 milionů korun ročně. 

 

Hledá peníze tam, kde se ztrácí a neždímá zbytečně občany zvyšováním daní

Podporuje znovu zavedení Finanční policie i zákony, které by měly zabránit daňovým únikům, jako je krácení spotřební daně a podvody s DPH.

 

Konečně  vychází najevo pravda, že  korupce a plýtvání  připravily náš stát  o stovky miliard.

Slovy básníka Františka Gellnera lze říci: Všichni mi lhali - rozdíl je jen v tom, že všichni politici lhali nám všem.

 

A proto se mi ten Babiš líbí, protože nám nelže a činí kroky proti korupci a plýtvání. A jenom neslibuje, ale i jedná.

A proto mu fandím a přeji mu, aby se mu v jeho počínání dařilo, protože bývalé mocenské mafie mu budou házet klacky pod nohy a budou se ho snažit odstranit.

 

Možná jsem naivní a jak se říká - nové koště dobře mete, ale přesto mu děkuji za pravdu, kterou doposud veřejně odhalil i za naději, že přichází konec korupce v Čechách.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Máte pravdu pane prezidente

 

Autor: Hana Formánková | pondělí 10.3.2014 9:30 | karma článku: 29,24 | přečteno: 1610x