Jste schopní a pracovití, tak to máte smůlu

Ač se zdá, že schopní a pracovití hýřící dobrými nápady by měli mít ve firmách a i v kariérním postupu zelenou, často opak je pravdou.

O. Formánek

A proč? Proč Firmy nevyužívají těch schopných pracovitých, aby posunuli podnik kupředu?

Ale oni je využívají, ovšem jinak než by si zasloužili. Protože ti schopní pracovití mohou ohrozit svými schopnostmi, píli a nápady své kolegy a šéfy, kteří nejsou tak schopní. Zvláště pak u nás, kde se na dobře placená místa nedostávají, ti schopní ale ti protekční.

Iluze o kariéře díky skvělým nápadům a pracovitosti už opustila hodně schopných lidí, jelikož zjistili, že přes bariéry známostí neprojdou. Jejich nápady či pracovitosti využije šéf ku prospěchu svému. Z dobrých nápadů  svých podřízených vybere ty nejlepší a buď je vydává za své, nebo se před vedením firmy pochlubí, jak dovede své lidi motivovat k lepším výkonům a tudíž smetanu slízne za ně.

A i když je to zcela proti logice podnikání i trhu často se na vedoucích místech drží ze známosti lidé, kteří nejenže nic neumí, ale vedou oddělení od desíti k pěti. A tak ti schopní makají za ty neschopné a líné, a jsou různými mocenskými triky přidržování při zemi, aby moc nevynikli a náhodou na sebe neupozornili vedení firmy.

Nejlepší kombinace pracovníka je pracovitost, skvělé nápady, ale servilní přístup ke svému šéfovi, tedy neohrožovat svými schopnostmi jeho post. U přijímacího řízení bývá položena záludná otázka ověřující ambicióznost uchazeče: Když je někdo lepší na postu před vámi, motivuje vás to k vyšší aktivitě, abyste dosáhl na jeho místo?

Když odpovíte ano, máte sice plus za soutěživost, která vás žene vyšším výkonům, ale mínus za ambicióznost, kterou byste mohl ohrozit šéfa. Pokud nejste ambiciózní a chcete dělat jen svou práci, která vás baví, přesto vám to nikdo nevěří, že netoužíte po větší zodpovědnosti i větších starostech a drží vás při zdi.

Šanci na postup máte jen v případě, že nejsou lidi, což se dneska dost často stává, protože na druhé straně sehnat schopné, spolehlivé a zodpovědné pracovníky je terno. Jenomže, dokáží si jich šéfové vážit, nebo je spíš zneužívají? Pokud máte šéfa, který si dokáže vaší spolehlivosti, zodpovědnosti a skvělé práce vážit i ji ocenit, udělali jste terno, stejně jako on s vámi.     

Autor: Hana Formánková | pondělí 24.9.2007 8:52 | karma článku: 20,10 | přečteno: 1596x