Je privatizace zdravotních pojišťoven podvod na pacienty?

Z Privatizace zdravotních pojišťoven na akciové tedy soukromé společnosti, jejichž cílem je tvořit zisk, mi logicky vyplývá, že na tvorbu zisku doplatí pacient omezením zdravotní péče. Z vybraných peněz od pojištěnců bude totiž v rámci ziskovosti vydáváno na zdravotní péči co nejméně peněz. Pojišťovny si budou peníze určené na lékařskou péči sypat do vlastních kapes.

www.akir.name

Vlastně už dnes můžeme vidět první vlaštovky tohoto modelu. Na účtech zdravotních pojišťoven je 200 miliard korun, jejich hospodaření v roce 2007 skončilo přebytkem cca 27 miliard a přesto se zavedly další poplatky i doplatky na léky.

A jak bude vypadat péče o pacienty, když zisk pojišťoven bude legálně posvěcen?

I když nakládání se ziskem bude zákonem trvale regulováno, výše zisku bude neomezena. Proto obava, že vidina vysokých zisků udělá z pojištěnce jen prostředek k tvorbě zisku a omezí mu zdravotní péči na minimum, je zcela logická.

Soukromé pojišťovny chystají na pojištěnce ještě další chytáky

1.Pokud se člověk rozhodně pro soukromou zdravotní pojišťovnu, nevybere si jen pojišťovnu, ale s ní i určité zdravotní zařízení, které jí patří. I lékaři budou zaměstnanci zdravotní pojišťovny a jejich lékařská péče bude taktéž omezována tvorbou zisku jejich zaměstnavatele.

2. S registrací k soukromé pojišťovně se nebudou pacienti fixovat jen k určitému zdravotnímu zařízení, ale také na určitý zdravotní plán. Mají na výběr:

A: standardní, což je při jasně nedefinovaných standardech stejně sázka do loterie.

B: plán řízené péče s různou výší spoluúčasti, v němž bude pojišťovna určovat, kterou péči pacientovi proplatí a jakou si bude muset zaplatit sám. U tohoto plánu, může tedy pacient i se závažnou diagnózou slyšet větu známou z amerických filmů: „Tuhle operaci vaše pojistka nehradí.“ Tak totiž funguje princip řízené péče, který praktikují v USA.

Plány se zvýšenou spoluúčastí budou na stálých platbách levnější než plány standardní. Vyplatí se tedy zdravým lidem, ovšem pouze v případě, když se jim celý život budou vyhýbat choroby, úrazy i klíšťata.

Jak budou soukromé pojišťovny získávat klienty?

Jejich ziskovost bude pravděpodobně budit v lidech nedůvěru v poskytovanou péči. Není to ideální prostředí pro korupci, kde si mocní kormidelníci budou nahrávat do kapsy?

Už nyní přichází cestou lidového informačního kanálu z Moravy varovné zprávy. Lékaři, zdravotní personál i pojištěnci mají velice špatnou zkušenost se soukromou zdravotní pojišťovnou, která už tam působí. Povinně přepojišťování zaměstnanců k soukromé pojišťovně, stanovování nereálných časových limitů na ošetření pacientů a omezování placené zdravotní péče je jen zlomek praktik jak úspěšně tvořit zisk.

Naštěstí lidé mají ještě možnost přihlásit se k VZP, která nebude zprivatizována.

Doufejme jen, že privatizace ostatních 9 pojišťoven nebude jen další etapa kuponové privatizace, tedy jak přesypat 200 miliard od pojištěnců do soukromých kapes.

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

http://formankova.blog.idnes.cz/c/35716/Zachodova-stetka-do-vaginy-nepatri.html  

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta  

http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2    

 

Autor: Hana Formánková | středa 2.7.2008 9:29 | karma článku: 34,72 | přečteno: 6495x