Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Estrogen kontra testosteron

Seriál Láska okem vědy aneb ironický pohled na ženu a muže 7.díl

O. Formánek

Muž a žena

jsou opačná veličina,

jako plus a mínus k sobě lnou,

však každý má logiku svou,

a tak se jiskřící láskyplné výboje

časem změní v odpuzující náboje.

K osvětlení hlavních rozdílů mezi mužem a ženou se musíme vrátit zpět v čase k našim prapředkům. Adam s Evou měli na Zemi velmi odlišné biologické poslání, a proto se jejich schopnosti společně s myšlením vyvíjely jiným směrem.

Z dnešního pohledu jejich vývoj vzbuzuje občas dojem, že šel přímo v protisměru. Vypadá to, jakoby se shodli akorát na jediném - rozmnožováním zachovat lidský rod.

ON – byl vybaven typickými zbraněmi lovce. Agresivitou nezbytnou k zabíjení, dobrou prostorovou orientací. Důležitou složkou jeho výzbroje se stala soutěživost, neboť byl pořád nucen svádět urputný boj o území či o roli vůdce smečky. Po dobytí výsadního postavení musel být neustále ve střehu a dokazovat ostatním samcům, že on je nejlepší z nejlepších, protože oni stále útočili na jeho post. Pro komunikaci a city moc prostoru nezbylo. Za lovce mluvily zbraně. City představovaly pro bojovníky úhlavního nepřítele.

Podstata lovce se dá shrnout jednoduchou větou: „Muž je zaměřen na cíl.“ Což se promítá do všech sfér jeho jednání. Např. rozhovor vede jen za účelem něčeho dosáhnout, nebo něco vyřešit. Proto také jsou výčepní společenská zařízení stále plná pánů tvorstva, řešících při doušcích chmelového moku závažné světové problémy deštných pralesů, ozónové díry či dopad neproměněné penalty na umístění v Poháru UEFA.

Autorství typických rysů lovce se připisuje mužskému hormonu testosteronu.

ONA - ochránkyně hnízda dostala výbavu zcela opačnou. Mírumilovná matka se uchylovala k boji pouze v krajní nouzi při obraně mláďat. Díky mateřskému pudu získala vnímavost pro potřeby druhých, citlivost, soucit, dokonce i čidlo pro příjem neverbálních signálů, kvůli domluvě s nemluvňaty. Jelikož trávila celý den v kruhu rodovém, zaměřila svou pozornost nikoliv na cíl, ale na utváření vztahů, tudíž se zdatně rozvíjela v řeči.

Zde se dá také podstata ochránkyně hnízda shrnout do jedné věty:„Žena je zaměřena na vztahy.“ Rozhovor vede za účelem popovídat si, a tím utužovat přátelské pouto. Proto semele páté přes deváté, její upovídanost nemá hranice. Za nositele těchto rysů se považuje ženský hormon estrogen, i když mateřské pudy má na svědomí hormon progesteron.

S ryzím estrogenovým nebo testosteronovým prototypem se však setkáme jen zřídka. Osobnost většiny populace ovlivňuje působení obou hormonů. Převažující z nich určuje pohlavní znaky, sklon k určitým schopnostem i vlastnostem.

Názor, že všichni muži (všechny ženy) jsou stejní (stejné), vyplývá ze zákonitosti, podle níž lze stanovit základní charakteristické rysy pro obě pohlaví. Na problematiku pohlavní identity mají vliv ještě jiné vedlejší faktory, ale není nutné je zde uvádět. K pochopení rozdílů mezi protipohlavní logikou stačí znát typické postoje a motivy jejich chování.

Nyní opustím vědecké vody a na jejich břehu se pustím do vlastní improvizace. Z výše uvedených faktů lze usoudit, že příroda vybavila opačná pohlaví záměrně opačnou výstrojí, aby se vzájemně doplňovala a vytvořila tak dokonale fungující soustrojí na výrobu, výživu a ochranu potomků.

Po mnohá staletí rozmnožovací mašinka šlapala vcelku bezporuchově. Jako vadná součástka se časem projevil sexistický závit. Drahá matička totiž nepočítala s emancipací, způsobenou pravděpodobně vyšší dávkou testosteronu v těle některých žen. Ten v nich probudil mužské ambice, a tudíž ženy zatoužily po stejném postavení jako muži. Tolik mé lehkovážné úvahy na téma, jak mohlo dojít k závadě, která nám v dnešní době značně komplikuje oboupohlavní soužití.

Emancipace se zabydlela v civilizovaných společnostech, avšak tvrdě naráží na původní záměr přírody, silně zakódovaný především v Adamově části populace.

Pronikání žen do mužské hierarchie bourá jejich zažité předsudky jak na poli veřejném, tak na poli domácím. Těžce se smiřují s revolucí ženy, odmítající chodit jen po cestě vyšlapané armádou jejích pramatek mezi sporákem, pračkou a žehličkou, protože za ušlé kilometry po této stezce se jí nedostává žádného uznání. Naopak, vysloužila si titul slepice.

Ponížená slepice chce kohoutovi dokázat, že umí víc, než jenom snášet vejce. A tady naráží kosa na kámen. Symbolický dopad kosy na kámen odráží vztahy dnešního Adama s emancipovanou Evou, které podtrhuje svojí tragikomikou sám život – čím více o něm víme, tím méně si rozumíme.

Bohužel, současná civilizovaná společnost trpí chronickým syndromem neporozumění, bujícího z nedostatku komunikace a nepochopení podstaty myšlení druhého pohlaví. Na tuto civilizační chorobu existuje celkem jednoduchý lék. Stačí vzít rozum do hrsti, přidat dávku vstřícnosti, pochopení, tolerance, pořádně protřepat a mazat s tím denně duši svého partnera. Vzájemná léčba má velmi blahodárný účinek na citové úrazy. Dokonce zaceluje velice úspěšně jizvy v partnerských vztazích. Jedinou její nevýhodou je neochota některých pacientů se léčit.

Článek vyšel na www.babinet.cz

Předchozí díl: http://formankova.blog.idnes.cz/c/5168/Proc-zeny-bloudi.html#t2

Příště: Proč ženy ruinují mužům konta  

Autor: Hana Formánková | čtvrtek 21.6.2007 7:56 | karma článku: 13,48 | přečteno: 2036x
  • Další články autora

Hana Formánková

Dobré rady, jak se nakazit chřipkou aneb prudiče děti neposlouchají, zkuste to jinak

Pamatujete si, jak vás rodiče stále prudili: nechoď bos, už máš zase holý záda, vem si šálu, čepici, nepij tu studenou colu apod.? A vzpomínáte si, jak vám s tím šli na nervy?

18.11.2018 v 14:40 | Karma: 10,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

DVD recenze: Professor Marston & the Wonder Women

Zvrhlíci nebo pravda o skrytých sexuálních touhách? Popírání lesbické lásky nebo život bez přetvářky? Zapovězené dilema z první poloviny 20.století se nám může zdát zbytečné v době reklam na bombastické orgasmy, můžem hned apod.

14.5.2018 v 22:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Sbohem Kryštůfku Robine - film, který jste nemohli vidět v kinech

Životopisný rodinný příběh Alana Alexandra Milnea - autora Medvídka Pú nebyl promítán v kinech a vyšel pouze na DVD.

9.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Prezident Drahoš naši společnost nespojí

V předvolebním boji před druhým kolem prezidentských voleb jde především o nerozhodnuté voliče a protože voliči se často řídí emocemi, vytáhl Jiří Drahoš do boje umělecký kalibr.

25.1.2018 v 11:30 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

16.6.2017 v 9:30 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka