ČSSD nemá vyhráno

Předvolební preference opět nominují ČSSD jako favorita sněmovních voleb, stejně jako v roce 2010. Ovšem volby v roce 2010 udělaly z favorita outsidera, který musel odejít do pozice.

 I při letošních volbách může předvolební kampaň z jasného favorita udělat outsidera.

ODS, TOP09, ČSSD a KSČM mají určitý stabilní počet skalních příznivců, jejichž hlasy je drží ve sněmovně.

Jenomže volby rozhodují nerozhodnutí voliči, kteří se řídí převážně emocemi a ne rozumem.

 Emoce mají dva aspekty, podle nichž se tito voliči řídí:

 1. momentální emoce pod vlivem předvolební kampaně

2. zaslepená hra na boj mezi levá a pravá

 

1. Co mohou způsobit momentální emoce pod vlivem předvolební kampaně

Negativní emoce rozvířené kauzou Nečas, mohou v předvolební kampani přebít zcela jiné negativní emoce rozvířené kauzou proti ČSSD. Může se opakovat scénář z roku 2006, kdy zveřejnění přísně tajné zprávy policisty Kubiceho způsobilo, že volby skončily plichtou a z preferovaného vítěze se stala opoziční strana.

Negativní emoce rozvířené kauzou Nečas i nespokojenost s vládou ODS a TOP09 může také přebít perfektní předvolební kampaň Karla Schwarzenberga, kterou udělá jeho skvělý tým.

Využití internetu a sociálních sítí k emocionální manipulaci s mladými lidmi se osvědčilo už při sněmovních volbách 2010, kdy se stalo hitem cynické video Přemluv bábu a dědka.

Jak lze ovládat emoce mladých až k hysterii dokonce i středoškoláků a vysokoškoláků se ukázalo při letošních prezidentských volbách v Praze. Hysterie volit Karla Schwarzenberga vedla až k omezování osobní svobody, kdy absolventi, kteří nevolili Karla, se báli ve svých třídách říci, že volí Zemana.

Tato emocionální hysterie na středních a vysokých školách v Praze ukazuje také na problém našeho vzdělávacího sytému.

Náš vzdělávací sytém totiž nahrává politikům a degraduje mladé lidi na pouhé loutky, které se nechají emocionálně ovládat. Naše školství nerozvíjí samostatné uvažující osobnosti, ale produkuje poslušné loutky, které papouškují fráze a řídí se stádním emocionálním vkusem - co je cool. Osobité projevy jsou už potlačovány na základní škole, na což si stěžují mnozí rodiče. Osobnosti s vlastním názorem pak bývají emocionálním davem zatlačeny do kouta.

 

2. Co způsobuje zaslepená hra boje na levá a pravá

Boj na levá a pravá je politickým trikem, jak oblbnout občany, aby neviděli podstatu problému, ale slepě volili vpravo nebo vlevo.

Někteří voliči volí pravou jen proto, že nemají rádi levou a naopak.

Samozřejmě obě strany mají své skalní voliče, ale volby rozhodují voliči, kteří se řídí emocemi. A pro ty stačí na zastrašení nasadit do předvolební kampaně nesmyslné argumenty, že levá znamená zadlužování, totalitu a zabírání majetku.

A voliči znechucení Vládou rozpočtové odpovědnosti, na kterou po celou dobu nadávali, tak volí pravou ODS nebo TOP 09, i když tu obě strany místo pravicové politiky prosazovaly politiku totalitní a korupční.

Porušily demokracii, když se udržely u moci díky samozvané straně LIDEM, která neměla mandát od voličů.

Zadlužily naši zemi na desetiletí dopředu církevními restitucemi.

Připravily státní rozpočet více jak o 6 miliard svými nepovedenými projekty Opencard, IZIP (elektronické zdravotní karty) a sKarty.

 V korupčních  kauzách CASA a Promopro připravily stát nejméně o další půl miliardy.

Na druhé straně se nestyděly prosazovat návrh na zvyšování poplatků ve zdravotnictví, zavést školné na vysokých školách a škrty v sociální oblasti dovedly až k hyenismu, kdy zdravotně postiženým lidem braly příspěvky na mobilitu a uváděly je tak do zoufalé situace.

Zvýšily DPH v době krize, čímž prohloubily ekonomickou krizi.

Takhle se pravice nechová.

A přesto, že u nás žádná pravice neexistuje, voliči zaslepení emocionálním bojem na levou a pravou budou volit TOP09 a ODS, což může vést ke stejnému výsledku voleb jako v roce 2010.

ČSSD ani levice nemají vyhráno, jak předpovídají předvolební preference. Do předvolebních průzkumů výrazně zasáhly emoce rozvířené skandálem kolem Nečase, ale v předvolební kampani díky emocím může být vše jinak.

 

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Máte pravdu pane prezidente

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Formánková | pátek 13.9.2013 11:00 | karma článku: 14,35 | přečteno: 906x