Ambiciózní snaživý blbeček

 Když slyším, jak se někdo chlubí: „Jsem ambiciózní, soutěživý/á,“ vzpomenu si na podlézavé šprty a šprtky, uvědomělé svazáky a svazačky alias snaživé blbečky, jimž se do posudku psalo, že jsou uvědomělí, aktivní a v kolektivu oblíbení. Uvědomělí a aktivní rozhodně byli, ale v kolektivu zásadně neoblíbení.  

O. Formánek

Stejnou kategorii uvědomělých šplhounů mi dnes připomínají jedinci, co se prohlašují za schopné. Jsou totiž stejně uvědomělí pouze podlézají jiné ideologii - dravého egoistického individualismu.

Současná diktatura peněz totiž razí ideologii, že uživit se umějí jen ti schopní. Takže ostatní, kteří nepracují v lukrativních oborech, jsou vlastně neschopní. Schopnost tak dostala nový význam. Už neznamená něco opravdu umět, ale je měřítkem dravosti a sobeckosti.

"Schopný " si vybere lukrativní pracovní obor a svou dravostí se v něm prosadí. "Neschopný " pracuje jako učitel, lékař, zdravotní sestra, vědec či řemeslník nebo dokonce dělník.

Nezáleží tedy na tom, co člověk umí, ale jak se dokáže prosadit a tudíž i v lukrativních oborech se prosadí neschopové, když jsou soutěživí a draví. Nejvíce je to vidět v showbyznyse a politice.

Pokud si "neschopný " stěžuje na platové podmínky ve svém oboru, doporučí mu "schopný ", ať si zvýší vzdělání, nebo změní profesi.

Ne všichni schopní, co umějí vydělat peníze, považují lidi z méně lukrativních profesí za neschopné. Tento handicap mají jen snaživí uvědomělí blbečci, kteří si nevidí na špičku nosu.

Neuvědomují si, že i oni potřebují ke svému životu ostatní profese. Až ten "schopný " bude potřebovat např. ošetřit, či něco opravit, velice rád využije služeb "neschopných " co makaj za málo peněz.

A už vůbec snaživým blbečkům nedochází, že i z nich podnikatelský nebo pracovní neúspěch, úraz či závažná nemoc může udělat neschopné, kteří se sami neuživí.

Být soutěživý/á a ambiciózní ještě neznamená být opravdu schopný, tedy něco skutečně umět. Lidem, kteří se těmito slovy prezentují, nevěřím. Zakrývají jimi, totiž často svou vlastní neschopnost snaživých blbečků.  

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

http://formankova.blog.idnes.cz/c/35716/Zachodova-stetka-do-vaginy-nepatri.html

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

 http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2       

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Formánková | čtvrtek 7.8.2008 8:00 | karma článku: 44,41 | přečteno: 16338x