Neurvalá něha

Je mazlivý. "Má rád smetáky", směje se Kamila, a můj autista se probírá strništi, nebo sametově krátkými vlasy mými, nebo mých kamarádů. Přitom se potutelně usmívá. Pak se zaměří na jedno místo na tváři, nebo hlavě, začne bzučet, převrátí naruby svou rovnováhu, a jako hadrový panák se sesune na toho, koho si právě vybral za objekt svého zkoumání. Je mazlivý. Ale je to mazlivost zvířátka, které má ostré zoubky a drápky, a právě se rozhodlo, že vytlačí z prsu své matky kapičku mleziva, jen se spletlo a doráží na nesprávné místo nesprávného tvora.

14.9.2013 GC4K600, Rozlúčka s geoletom 2013, Vítek a RecoilPetr Forejtek

Ještě na naší staré zahradě v Čechách jsem měl často možnost pozorovat jehňata či kůzlata, kterak se dožadují svého přídělu mléka. Poklekly na přední nožky, potom několika důraznými strky čelem povzbudily unavená vemínka svých matek, hluboce zaklonily hlavu a sály bezohledně, jakoby nebylo jiného zdroje pro život. A ovečka, nebo koza, stála odevzdaně a nepohodlně, nebo se prostě otočila, někdy i kopla nohou směrem po svém potomku, aby ho setřásla a šla si po svém.

Je mazlivý. Ale je to projev neurvalé něhy, který je často namířen směrem k úplně neznámým lidem, které si vybírá podle neznámého klíče. Obvykle nenarazí na odpor, protože nikdo nemá srdce, aby se otočil, kopl nohou, nebo setřásal cizího potomka, který je tak milý. Navíc záhy poznají, že něco nehraje, a proto jsou opatrní, a pak je na nás, abychom vysvětlovali, že to není nevychovanost, ale nevychovatelnost. Ten malý, sám bezbranný klouček ale disponuje vysoce účinnou odzbrojovací schopností, a tak to nebývá vždy potřeba.

Nedivím se ovšem pánovi, ke kterému se onehdy Vítek přitočil na hradě Lukově, a kterého oblažoval svými doteky, a jehož kapsička byla tak velmi neodolatelná, že reagoval podrážděně. "Taková čest pro vás," řekl jsem mu, "že vám věnuje svou náklonnost." On ale opáčil, že to je spíš projev nevychovanosti. Chápu to, protože taky vždycky nechci, aby mě můj autista bral za ruku, obzvlášť, když přitom poskakuje a projevuje se všemi těmi nepříjemnými pohyby a zvuky. Je to vyčerpávající. Vyvrací mě to z rovnováhy a rozčiluje mě to. Utíkám potom se svou rukou do kapsy a o to víc mi to vadí, neboť jsem chtěl mít svou ruku volnou, abych si užil chůzi.

Je mazlivý. A tak, když se probírá strništi mých kamarádů, kterým to nevadí, snažím se pochopit, co tam vlastně hledá. Třeba bloudí v nějakých pohádkových představách a stává se mravencem. Nebo je mu jen suše příjemné dotýkat se vlasů a zvláštních nových věcí.

Je mazlivý. A vy musíte mít trpělivost a strpět to, protože to, čím se právě zabývá, se ve skutečnosti nachází někde mimo vaši bublinu. A tak, dokud mám na to energii, stávám se na čas pometlem, nebo věšákem. Čistě proto, že můj autista má rád smetáky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Forejtek | pondělí 16.9.2013 10:00 | karma článku: 18,89 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Petr Forejtek

nemám volný čas

17.12.2023 v 5:22 | Karma: 9,19

Petr Forejtek

Nevím

10.10.2023 v 13:07 | Karma: 14,14

Petr Forejtek

kočka, the Crab

3.7.2023 v 8:02 | Karma: 9,97

Petr Forejtek

Jak klapka klapla

12.6.2023 v 8:04 | Karma: 8,98