Necháte si kazit náladu?

Když vstanete od klávesnice, obujete si boty a s rozhodnutím, že se už nenecháte obalamutit pisálky, s klíči v kapse když se vydáte do nebezpečí terénu, zjistit nakolik jsou všechny informace, jimiž se necháte zahrnovat, o nichž z části pochybujete, a na něž z části spoléháte, pravdivé, a nakolik vás měly jen přibít k monitorům, možná s velkým překvapením zjistíte, že jste zcela neoprávněně rozptylovali svůj vlastní úsudek pohádkami jiných, a že v realitě není pro ně místo.

Hledím do budoucnosti s odevzdáním. Ostrava 29.10.2011Petr Forejtek

Necháte si kazit náladu?

Zprvu jsem měl za to, že když se jedná o semináře o autistických dětech, budou tam ty děti. Ale protože jedno takové doma mám, vím, že není snadné ho usadit kamkoli na déle než pět minut bez toho, aby z toho okamžitě nevznikl nějaký problém. Ale kuš. Vždyť na semináři o autistických dětech to bude samý odborník, tam si hravě poradíme s jakýmkoli náznakem nesmíru mezi vědomím a světem, který nás obklopuje ve své nepoznanosti. Jak jsem se mýlil.

Předně, na semináři o autismu není pro jediného autistu místo. Jakýkoli autista by rozbil soustředění přednášejících, a tím pádem je po vědění, natož po dozvědění. Není důležité, jestli si myslíme, že z toho, co se dozvídáme, už víme větší či menší většinu. Povětšinou si myslíme, že víme už tak nějak všechno a přišli jsme se v tom pouze ujistit. Vyšli jsme ze svých mušlí a ulit. Máme ještě čas se rozkoukat, protože přeci jen času není mnoho nazbyt.

Autista vám náladu nezkazí. Jenom vám nedovolí žádnou mít. Nemáte si s kým ji porovnat, nemůžete se obrátit na své okolí s očima v sloup, jak to dělají rodičové zdravých dětí, když jejich ratolesti zlobí. Tady, na seminářích o autismu se setkáváme nikoli proto, abychom zvídavě se ovínali novými vědomostmi. Koho by taky zajímaly ty do omrzení neustále se opakující fráze? My se tady setkáváme proto, abychom se dozvěděli, že v tom nejsme sami.

 

Autor: Petr Forejtek | úterý 5.6.2012 21:00 | karma článku: 12,35 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Petr Forejtek

nemám volný čas

17.12.2023 v 5:22 | Karma: 9,19

Petr Forejtek

Nevím

10.10.2023 v 13:07 | Karma: 14,14

Petr Forejtek

kočka, the Crab

3.7.2023 v 8:02 | Karma: 9,97

Petr Forejtek

Jak klapka klapla

12.6.2023 v 8:04 | Karma: 8,98