Zimní bundy dolu, je čas na funkčnost

Všichni máme rádi huňaté kabáty, peřové bundy, lyžařské komplety, ve kterých se cítíme jako v bavlnce a je nám v nich teplo. Jenže se v nich také můžeme nepříjemně zpotit a lehce nastydnout. Sundejte zimní oblečení, je tu jaro, čas outdoorových aktivit a funkčního prádla.

Nejhorší kombinace, zpotit se a vychladnout

Vždy, když se mě zeptáte, jaké oblečení při sportu doporučuji, řeknu to s funkčními vlastnostmi. Jenže ani funkční prádlo stoprocentně nezabrání nachlazení, když nebudete dodržovat základní pravidlo nepřestávat v aktivním pohybu, dokud se pohybujete venku v chladném počasí. Zpotit se při tréninku můžete, to je samozřejmost, ale pozor, ať nevychladnete. Pak vás ani funkční prádlo neochrání před ofouknutím a následným nachlazením.

Více funkčních vrstev než jeden tlustý svetr

Pro většinu samozřejmost, pro jiné stále vzdálený svět. Věřte mi, že doba, kdy jsme děti nasoukali do vlněného svetru a přesto dali šusťákovou - rádoby nepromokavou – bundu, je pryč. Funkční trička zajistí prodyšnost i snadný odvod vlhkosti, stejně jako následná vrstva, která se může skládat například z bundy s vysokým vodním sloupcem. Tričko, bunda a v případě větší zimy ještě mikina, taková výbava stačí pro březnové dovádění ažaž.

Jste náchylní k nemocem? Zůstaňte ještě chvíli pod střechou

Stačí vám trocha sportu ve větrném počasí a hned doma ulehnete s horečkou? Tak zbytečně neriskujte. Konec zimy bývá hodně podceňovaný. Proměnlivé počasí, nepříjemný vítr a sychravo není pro každého. Načerpejte sílu a energii při halových sportech, připravte váš organismus na větší zátěž a až s prvním větším oteplením se běžte nadýchat čerstvého vzduchu.

Sezona outdooru přichází, nepodceňte svou výbavu

Rodinný výlet je v první řadě zážitkem pro naše nejmenší členy rodiny. Tak bychom k němu měli i přistupovat. Obout na nohy kecky, obléct nepromokavou bundu, nasadit batoh a vyrazit vstříc novým zážitkům, to je krásná představa, která se však mnohdy mění v utrpení. Však jsme každý někdy zažili otrávené výrazy, bolesti nohou a únavu našich ratolestí. A to jsme ušli sotva pár metrů. Říkali jste si, co je špatně, vždyť jste všechno tak pěkně naplánovali? Chyba může být třeba v obuvi, kterou jste na kamenité cesty zvolili nebo v bundě, ve které je dětem zbytečně vedro. Outdoorová móda se v posledních letech posunula hodně dopředu, zkuste jít s dobou.

Nejdůležitější rady pro vybavení na začátku jara

  1. Nejhorší kombinace je zpotit se a vychladnout. Nepřestávejte v chladném počasí v aktivním pohybu.
  2. Zapomeňte na tlusté vlněné svetry, využijte raději více vrstev funkčního prádla.
  3. Máte pocit, že stačí trocha chladného větru, hned nastydnete?  Neriskujte, připravte nejdříve organismus tréninkem v hale.
  4. Kvalitní obuv a funkční oblečení, zkuste se vybavit na výlet do přírody tak, ať je pro vás příjemným zážitkem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Folkman | pátek 7.3.2014 16:55 | karma článku: 6,00 | přečteno: 587x