Vánoční volno? Dostaňte děti od počítačů, jděte si s rodinou zaspor

Každý rok si celá rodina dáváme předsevzetí, že budeme společně sportovat, že vezmeme oba syny a vyrazíme na bazén, squash, anebo brusle. Ne vždycky se to podaří, což je škoda, protože těch možností, kde dostat do pohybu naše tělo je skutečně hodně. A jak všichni víme, po „tučných“ vánočních svátcích je to potřeba.

Všechno to začalo tři roky po narození našeho prvního syna. Chtěli jsme mu ukázat, co všechno může zažít, a přemýšleli, kam s ním vyrazit. Zkusili jsme kurzy plavání pro děti jeho věku a skutečně to stálo za to. Dozvěděli jsme se tam potřebné základy pro jeho pohybový vývoj a od té doby s ním chodili na bazén sami. Tehdy jsem pochopil, jak důležitou aktivitou pro děti a jejich tělo plavání je.

Ted už máme oba kluky docela velké, oba sport milují a já mám radost, že pro ně můžu vymýšlet různá sportovní dobrodružství. Mezi vánočními svátky je skvělé, že je většina sportovišť poloprázdná, a je tak klid na to, si je vyzkoušet. Tenis, lezení, badminton, těch možností jsou mraky. A jak už jsem párkrát zmínil na svém blogu, sportovní všestrannost, to je to nejlepší, co můžeme dětem poskytnout.

Navíc řada měst opět zpřístupnila mezi svátky v rámci různých projektů stovky sportovišť zdarma, což se během roku moc nepoštěstí. Vyzkoušet si více sportů a nabídnout dětem aktivní vánoční prázdniny je jeden z nejlepších způsobů, jak volno využít. A nechávám jen na nich, která sportoviště je zaujmou, která chtějí vyzkoušet.

Celý život se držím důležité zásady, že při jakékoliv sportu se děti musí především bavit. Bez zábavy nám zase brzy usednou k počítači, kde si ji dokážou najít vždycky. Jako dvojnásobný táta beru svou úlohu tak, že jim chci ukázat cestu ke sportu a aktivnímu stylu života, ale zda na ní zůstanou, to už musí být jejich vlastním rozhodnutím.

Nikdy jsem nebyl zastáncem toho své děti do čehokoliv nutit. Uznávám, že občas je trošku pošťouchnu, ale to k tomu patří. Rodiče by měli umět děti motivovat. Je ovšem nutné najít onu hranici mezi nátlakem a doporučením.  Rád bych řekl, že jsem ten nejlepší otec a mé rady mají hlavu a patu, ale to ukáže až čas. A pokud z nich nebudou profesionální sportovci? To vůbec nevadí, to není můj cíl, jde jen o to, aby je to bavilo.

A něco podobného bych chtěl popřát i Vám. Hlavně, ať Vás a Vaší rodinu aktivní život a sportování baví. Mějte krásné svátky a přeji úspěšný vstup do roku 2014.

Kde si zasportovat o vánočních svátcích a udržet u toho naše děti:

  1. Máte malé děti? Vezměte je na plavecké kurzy, je to pro ně nejpřirozenější sport.
  2. V Praze je zdarma otevřeno přes 100 sportovišť v rámci městského projektu Týden sportu zdarma.
  3. Využijte povánočních akčních cen vstupného většiny sportovišť po celém Česku.
  4. Zajděte na tenis, bowling nebo lezení, vyzkoušejte více sportů, ať si děti pak sami vyberou, který je baví.
  5. Držte se základního pravidla, sport musí být pro děti zábava, jinak nám zase rychle usednou zpět k počítačům.
Autor: Michal Folkman | pátek 27.12.2013 9:47 | karma článku: 5,94 | přečteno: 317x