Sport a ostré slunce: Chraňte své tělo, než bude pozdě

Studené jarní měsíce jsou pryč a poslední týdny si užíváme nádherných letních dnů. Skutečně je to paráda, člověk by si neustále sedal na zahrádky a kochal se letním sluncem. Jak ale slyšíme ze všech stran, jeho přitažlivost může být i nebezpečná, zvlášť pokud se mu vystavujeme příliš dlouho. Jak se před ním mohou chránit sportovci, kteří se mu vydávají v parných dnech vstříc? Tady je pár rad.

Tentokrát nezačnu od spodních partií, ale naopak od hlavy, protože právě ta při přehřátí varuje jako první organizmus, že něco není v pořádku. Základním prvkem pro běh na přímém slunci je plátěná čepice, kterou ve vysokých teplotách pravidelně namáčíme ve studené vodě. Kšilt, který chrání zrak a obličej, je u ní samozřejmostí. Kvalitní cyklo přilba je vždy vybavena účinným větracím systémem, tady není třeba mít obavy.

Při aktivním sportování se podceňuje ochrana zraku, i proto bych na ni rád upozornil. V poslední době se stále více prosazují brýle se skly, která se dokážou přizpůsobit intenzitě záření. Na plném slunci se ztmaví natolik, že vám nebude běh v plném světle dělat problém. Ve stínu lesa se naopak rozjasní a vám usnadní zvyknout si na šero.

Fotochromatika brýlí jde kupředu raketovým tempem, cena se ale naštěstí drží sympaticky pod tisíc korun. Navíc si je můžete pořídit v různém designu a využít třeba i v autě. A že kromě zraku chrání brýle oči před nárazy hmyzu, nemusím snad ani dodávat.

Hodně se probírá, zda se při sportování mazat či raději zahalit tělo funkčním oblečením a nenabídnout tak mnoho volné pokožky pro přímý kontakt se sluncem. V tomto případě záleží nejvíce na daném člověku, jaký je fototyp, zdali je snědý či alespoň částečně opálený. Pak není problém odhalit ramena a nemazat se.

Strach z toho, že by krém stékal po těle společně s vaším potem, je zbytečný. Dnešní krémy s vysokým UV faktorem jsou odolné a především funkční. U mužů je pak ochranou zarostlá kůže, které je pro sluneční paprsky značnou překážkou.

I když už je jaro dávno za námi, rád bych upozornil, že právě v jarních měsících je běhání na slunci nejnebezpečnější, protože ho lidé často podceňují. Venku fouká příjemný vánek a sportovcům nepřijde, že by se mohli opálit, natož spálit. Opak je ale pravdou, ani vítr totiž výrazně netlumí sluneční aktivitu a lidská kůže to odnese.

Nepříjemný výsledek, který zjistíme až druhý den při probouzení a bolení celého těla, jsme zažili nejspíše už všichni. Slunce je neradno podceňovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Folkman | pátek 26.7.2013 16:58 | karma článku: 6,88 | přečteno: 372x