Péřovky už nejsou v módě, při lyžování vítězí bunda s membránou

Časy, kdy jste vyrazili v péřové bundě na sjezdovku, už jsou dávno pryč. Žádné peří na kapuci, žádná bunda vycpaná peřím, při lyžování dostává stále více přednost funkční materiál s vysokým vodním sloupcem a funkční membránou.

Protože se venku začínají teploty rychle blížit k nule, je čas na několik tipů, jak správně vybrat zimní bundu. Jak už bylo zmíněno, pokud jde o lyžování, péřovka už nejede. Není to snad proto, že by vycházela z módy, právě naopak, ovšem ke sportu se její funkce vůbec nehodí. A lidé i prodejci to konečně pochopili.

Dneska frčí na sjezdovkách funkčnost, zimní bunda s vodním sloupcem přes 10 tisíc milimetrů s kvalitní membránou. Při nákupu zimní bundy totiž musíte počítat s jednou zásadní věcí: s nepředvídatelným počasím. A tak by měla zimní bunda splňovat dvě základní funkce: voděodolnost a prodyšnost.

Právě vodní sloupec považuji za základní prvek při výběru bundy. Čím bude nižší, tím hůře bude bunda snášet vlhké počasí a držet si svou funkčnost. Důležitá je rovněž prodyšnost, tedy schopnost odvádět vlhkost. Nejvíce tuto funkci ocení lyžaři, kteří jsou vystaveni častým změnám počasí. Větší prodyšnost zajišťuje bezproblémové odvětrání vlhkosti, a tedy i potu.

Teprve jako vedlejší hledisko považuji funkčnost bundy z pohledu počtu kapes a dalších doplňků. I to je ale důležité. Kvalitní bundě by neměly chybět kapsy na telefon, MP3 přehrávač, permanentku nebo sněžný pás, který bundu propojí s kalhotami, a vy se tak nemusíte při pádu bát, že se vám sníh dostane pod oblečení. Vhodným doplňkem je i speciální lavinový čip, díky kterému vás ve ztížených podmínkách najde horská služba.

Dost ale bylo řečí o lyžařském vybavení, zima není jen o horách. Většina z nás musí denně v mrazivém počasí absolvovat cestu do práce. K tomu nepotřebujete bundu se superzimními vlastnostmi, stačí, aby bunda měla dostatečnou tepelnou izolaci. Proto dostávají přednost péřové bundy. Ty mají dobrou tepelně izolační schopnost. Ovšem pozor, pokud navlhnou, rychle ztěžknou a dlouho trvá, než se jim vrátí jejich funkčnost.

Pokud chcete bundu kombinovat pro volný čas i sport, měl by se vodní sloupec pohybovat nad 6 tisíc milimetrů. To je hranice, kdy už je bunda kvalitní, prodyšná a má funkční membránu.

Při nákupu zimní bundy nezapomínejte na vlastní pocit, jak vám bunda sedí, jak se v ní cítíte. Kvalitní funkčnost je však parametrem, který by měl určovat, na co bundu budete využívat. Na závěr tak shrnutí nejdůležitějších bodů při výběru zimní bundy:

  1. Na lyžování si pořiďte bundu z funkčních materiálů.
  2. Čím vyšší vodní sloupec bunda má, tím je odolnější v těžkých horských podmínkách.
  3. Vodní sloupec by u kvalitní bundy měl být přes 10 tisíc milimetrů a  prodyšnost minimálně stejné hodnoty nebo vyšší .
  4. Voděodolnost a prodyšnost: základní funkce, které vás musí při nákupu bundy zajímat.
  5. Bunda pro volný čas nepotřebuje vysoký vodní sloupec, musí především splňovat tepelně izolační funkci.
  6. Bundu pro sport i volný čas pořizujte s vodním sloupcem nad 6 tisíc milimetrů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Folkman | pondělí 11.11.2013 9:50 | karma článku: 10,36 | přečteno: 943x