Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje první Jizerská to byl průšvih, po čtyřech letech jsem zkušený

Vyrazil jsem v rychlém tempu a první kilometry ho dokázal mírně navyšovat. Cítil jsem se dobře, měl jsem natrénováno a díky tomu dostatek sebevědomí. Jenže mi chyběla důležitá věc, zkušenosti. A právě na jejich absenci jsem v průběhu své prvního závodu v Jizerských horách doplatil. 

Po pár kilometrech Bedřichovské 30, která je součástí programu slavné Jizerské 50, totiž nepřijde úleva v podobě klesání, ale znovu a znovu další kopce. Síly se ztrácely rychleji, než jsem čekal. Ještě jsem nebyl na nejvyšším bodě trati a už jsem cítil, že něco není v pořádku.

Se ztrátou energie mi pomáhalo doplňování energetickými gely a vody. Jenže pak se opět projevila nováčkovská daň. Do konce závodu zbývalo pár kilometrů. Jídlo mi došlo a já zoufale vyhlížel občerstvovací stanici. Marně. Stačilo se pořádně podívat do startovních pokynů a dobře bych věděl, že poslední stanicí jsem před chvíli minul.

Tahle vzpomínka je stará už čtyři roky. Tehdy to byla má první zkušenost se slavným závodem v Jizerských horách. Od té doby jsem na startu nechyběl, posbíral potřebné zkušenosti a poučil se z chyb. A tak se mi už nestane, že přeženu na začátku tempo. Dobře už vím, jak dlouhé a vyčerpávající stoupání mě čeká hned po startu.

Do ledvinky si dávám vždy energetické gely, dostatek vody a pečlivě plánují své stravování podle občerstvovacích stanic. Právě vhodným doplňováním potravin předejdete rychlé ztrátě sil.

Navíc pokud budete mít prostornou ledvinku, která vám nebude překážet v pohybu, můžete si do ní přibalit lehkou větrovou bundu, kdybyste na trati chytli déšť či sněžení. Někdo si bere také náhradní čepici, protože v prvním stoupání tu první rychle zpotí a pak se klepe zimou.

Co by nemělo chybět v žádné ledvince a co se rozhodně nesmí při dálkovém závodě klasickým stylem podcenit, je mazání lyží. Znám hodně dobrodruhů, co se snaží lyže mazat sami. A proč ne. Já osobně bych ale každému, kdo se vypraví na klasické závody Jizerské 50, doporučoval využít služeb odborníků. Ti jsou k dispozici na všech závodech či v zimních střediscích a jako nikdo jiný znají aktuální povětrnostní a sněhové podmínky. Ne nadarmo se říká, že mazání je věda. Pro závodníka není nic horšího, než když zjistí po pár kilometrech, že mu lyže „nejedou“.

Když už k podobné situaci dojde, je potřeba ji rychle řešit, protože trápit se další desítky kilometrů bych vážně nikomu nepřál. Nejjednodušším řešením je vyjet ze stopy, sundat lyže, setřít vosk a namazat nový. Občas je lepší ztratit pět minut než v konečném výsledku mnohem více a ještě k tomu být totálně fyzicky sedřený. Kdo má běžky se šupinami, podobným trablům se vyhne.  

Snad to nevypadá, že závod v běhu na lyžích je nad síly obyčejných lidí, to určitě ne. Je ale dobře, když budete předem vědět, do čeho jdete a na co si dát pozor.

Na závěr bych chtěl zmínit ještě neméně důležitou věc, doplnění energie po závodě. Vyhněte se smaženým věcem. Nejdříve doplňte cukry a také pořádně pijte, ať se vyhnete křečím. Pokud nemáte chuť na jídlo, to je naprosto v pořádku. Chuť se dostaví dvě tři hodiny po závodě. Pak je ideální zvolit něco s energetickou hodnotou jako je rýže nebo brambory. Kdekdo právě brambory podceňuje, ale ony jsou jednou z nejlepších zdrojů energie.

Autor: Michal Folkman | pondělí 7.1.2013 19:02 | karma článku: 10,10 | přečteno: 1060x
  • Další články autora

Michal Folkman

Zimní bundy dolu, je čas na funkčnost

Všichni máme rádi huňaté kabáty, peřové bundy, lyžařské komplety, ve kterých se cítíme jako v bavlnce a je nám v nich teplo. Jenže se v nich také můžeme nepříjemně zpotit a lehce nastydnout. Sundejte zimní oblečení, je tu jaro, čas outdoorových aktivit a funkčního prádla.

7.3.2014 v 16:55 | Karma: 6,00 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Analýza došlapu prozradí, v čem běhat

Bolí vás po běhání chodidlo, klouby nebo jste unavení více, než byste čekali? I to může souviset se špatně zvolenými běžeckými botami. Postavení chodidel, držení těla, pohyb ramen, boků, kolen nebo kotníků, divili byste se, to všechno ovlivňuje běžecká obuv.

28.2.2014 v 10:33 | Karma: 11,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Dožeňte novoroční předsevzetí, aneb jak překonat vlastní výmluvy

Slíbili jste si, že začnete sportovat, vyrážet na aktivní výlety, ale stále jste se pořádně nezvedli ze židle? Znám to sám, kolikrát jsem se musel přemlouvat, abych začal dělat něco sám pro sebe. Za ta léta praxe mám pár vychytávek, díky kterým se zaručeně začnete hýbat i vy a přestanete se vymlouvat.

13.2.2014 v 16:00 | Karma: 5,99 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Počasí se zbláznilo? Nevadí, jaro se dá užít i v lednu

Děsí vás teplé počasí, absence sněhu na českých horách a teplý vánek místo lednových mrazů? Uznávám, že je to hodně neobvyklé, ale proč si tím lámat hlavu, pojďme toho raději využít a užívat si, dokud je „teplo“. Vždyť kdo by se nechtěl projet v polovině ledna na inline bruslích, zajezdit na kole nebo jít zaběhat jen ve větrovce? Tady je několik tipů, jakým sportům (a s jakým vybavením) se nyní můžete věnovat.

7.1.2014 v 9:30 | Karma: 6,53 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Vánoční volno? Dostaňte děti od počítačů, jděte si s rodinou zaspor

Každý rok si celá rodina dáváme předsevzetí, že budeme společně sportovat, že vezmeme oba syny a vyrazíme na bazén, squash, anebo brusle. Ne vždycky se to podaří, což je škoda, protože těch možností, kde dostat do pohybu naše tělo je skutečně hodně. A jak všichni víme, po „tučných“ vánočních svátcích je to potřeba.

27.12.2013 v 9:47 | Karma: 5,94 | Přečteno: 317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Pracuji jako interní školitel pro síť prodejen Intersport a jsem odborníkem na sportovní vybavení a výživu. Vystudoval jsem FTVS na UK v Praze, působil jako kondiční fitness trenér a nutriční poradce. Jako aktivní sportovec se účastním závodů Českého poháru, mistrovství republiky a Ironmana v triatlonu. Jsem pravidelným účastníkem Jizerské 50 a cyklistických MTB závodů a maratonů. Společně s dalšími kolegy jsem zapsán v knize českých rekordů v nepřetržité spinning jizdě. Vydrželi jsme jet 5 dní.

Seznam rubrik