Lyžování s dětmi? Začněte s kratšími lyžemi

Nejen lyžařské zázemí, ale také vybavení každého lyžaře je rok od roku lepší a pohodlnější. Pryč jsou časy, kdy jsme jako děti museli jezdit na nevhodně dlouhých lyžích, do kterých jsme teprve za pár let měli dorůst. Tady je pár rad, jak ideálně vybavit na lyže vaše děti.

Nejdůležitějším prvkem je délka lyží. Pokud budou příliš krátké, dítě může mít problém s rovnováhou a špatně se mu budou dělat obloučky. Pokud bude mít lyže delší, přijdou podobné problémy s koordinací pohybu těla.

Při nákupu lyžařského vybavení pro své dítě myslete na to, že správná délka lyží a velikost lyžáků rozhoduje o tom, jak rychle se dítě naučí lyžovat a zda získá správné návyky. První lyžařské krůčky jsou pro dítě jakýmsi klouzáním, proto mu stačí krátké lyže do 70 centimetrů.

Až později se lze řídit poučkou, že by lyže měly dosahovat do výšky brady lyžaře. Jak jsem si ale sám vyzkoušel u svých dětí, talentovanější lyžaři mohou mít klidně lyže dosahující jejich celé výšky. To jen dokazuje, že délka lyže by se neměla přizpůsobovat pouze postavě dítěte, ale také jeho schopnostem a dovednostem. 

Kdekdo se bojí, že pro malého lyžaře bude problém přechod na lyže o 20 centimetrů delší. Já s tím nesouhlasím, naopak si myslím, že mnohem více rozhoduje v tomto směru terén, tedy přechod mezi náročností sjezdovek z modré na červenou apod.

Každé dítě je specifické a lyžařský um vstřebává jinak. První roky lyžování by měli rodiče dbát především na zábavu, která by s lyžováním měla být spojená. Nenutit dítě jezdit příliš dlouho, když ho bolí nohy nohy, a nenadávat, když občas spadne. Však si vzpomeňte na lyžařské začátky. Jistě to také nebyla od začátku velká sláva.

Nejdůležitější rady pro lyžařské začátky vašeho dítěte:

  1. Pořiďte mu lyže podle výšky a váhy.
  2. Lyžáky vybírejte pečlivě, aby se v nich dítě cítilo pohodlně.
  3. Nechte si při výběru vybavení poradit od odborného personálu.
  4. Při výběru lyží přihlédněte ke schopnostem dítěte.
  5. Začněte s krátkými lyžemi, dítěti stačí pocit, že se někam klouže.
  6. Později pořizujte lyže do výšky k bradě dítěte.
  7. Talentované dítě může mít lyže až po výšku své postavy.
Autor: Michal Folkman | úterý 22.10.2013 15:01 | karma článku: 7,15 | přečteno: 526x