Letní běhání bez krému? Vaše ramena nepřežijí ani hodinu

Nedávno jsem potkal kamaráda, měl úplně červený obličej a jeho ramena se barvila pomalu do rudé. „Byl ses opalovat, jo?“ pozdravil jsem ho na dálku. „Když přišel blíž a já napřáhl, že ho poplácám po zádech, instinktivně ucukl. „Jen to ne!“ Zakřičel. Po chvíli mi prozradil, že mu ke spálení stačila hodinka běhání.

Nevím, proč si řada lidí myslí, že se za pár desítek minut nemohou na sluníčku spálit. Zvlášť při běhu je pobyt na přímém slunci extrémně nebezpečný. To jsem bral vždy jako samozřejmost. Ale jak vidím, ne všichni mají stejný pohled na věc. A tak píšu pár řádek pro mého kamaráda a všechny, co se třeba bojí vyběhnout za tréninkem do letního dne.

Pokud patříte k pravidelným běžcům, doporučoval bych výběh v podvečer. Ono to mnohdy ani jindy kvůli práci nejde. V případě, že by byla vaší motivací běhání redukce váhy, měli byste běhat ráno a to nejlépe nalačno. Takový relaxační běh po noci, kdy je stále váš metabolismus rozjetý z noci, je ideální. Ranním během na pohodu dosáhnete mnohem většího spálení tuku, než když poběžíte v plném slunci, a propotíte vše, co budete mít na sobě.

Pro nabrání fyzičky si myslím, že je ideální výběh večer. Tou dobou potřebuje organismus doplnit energii. Výjimku může tvořit snad jen příprava na závod, který se běží v konkrétní hodinu, a vy byste se na něj chtěli aklimatizovat. Pak se určitě vyplatí běhat ve stejný čas, jako bude hodina závodu.

U oblečení volte tradičně funkční materiály. U nich záleží hodně na typu pokožky. Jsou lidé, kteří už jsou natolik opálení a adaptovaní, že dvouhodinový pohyb na slunci jim nedělá problém. Pak stačí zvolit adekvátní krém s UV faktorem a běžet co nejvíce na lehko.

Světlejší typy to mají složitější. Kdo nemá čas se krémovat proti spálení a běží na přímém slunci, musí mít alespoň kšiltovku či jinou ochranu hlavy. Kšilt i šátek si klidně namáčejte, jako celou hlavu. Ke škodě nebudou ani brýle. A nebojte se vyrazit bez trička, u moře je to celkem běžné. Jen musíte mít kvalitní ochranu proti spálení. Nepodceňujte opalovací krémy, vaše ramena bez nich nepřežijí.

Poslední věc, než se vyběhnete do terénu, jsou boty. Ty by určitě měly být s membránou do tepla nebo ventilačním systémem, tzv. nashovým materiálem, síťovinou. Důležitý je materiál ponožky, zapomeňte na bavlnu. Měla by to být syntetická či speciální cyklistická nebo běžecká ponožka.

A ještě zmíním běhání bez ponožek. Obvyklé je to například u triatlonistů. Myslím, že to není problém, jen si to raději nejdříve vyzkoušejte. Často se vám mohou udělat puchýře, případně otlaky nohou.

 

Pět rad, jak a kdy v létě běhat:

  1. Mažte se, mažte se, mažte se. Rozhodně nepodceňujte letní slunce a využijte opalovací krém.
  2. Chcete zhubnout? Běhejte ráno nalačno. Chcete mít fyzičku? Běhejte v podvečer.
  3. Využívejte funkční materiály a dbejte na typ své pokožky. Někdo potřebuje před sluncem chránit více.
  4. Boty musí být s membránou nebo s ventilačním systémem, tzv. síťovinou.
  5. Chcete běhat bosi? Klidně můžete, ale pozor na puchýře. Nosit nemusíte ani tričko, ale opakuji: namažte se!
Autor: Michal Folkman | úterý 9.7.2013 14:12 | karma článku: 8,68 | přečteno: 1119x