Zeman a Golanské výšiny - mistrovský tah stratéga.

V nejbližších dnech na Blízkém východě chystá USA další pokus o konečné řešení lidské otázky. Od druhé světové války se Američané snaží dokazovat světu, že právě oni jsou těmi vyvolenými, kteří "musí" nařizovat demokracii a kapitalismus každému státu na této planetě. Posledních deset let se zaměřili na Blízký východ.

Nesouhlasím s americkým stylem nastolování světového pořádku. Nesouhlasím s jejich "humanitárním" bombardováním těch, pro jejichž dobro bombardují. Nesouhlasím s naším pomáháním amerického vnucování demokracie. Natož se schvalováním vojenského zásahu v zemích, které jsou následně přivedeny do absolutního chaosu a destrukce.

Proto narovinu tleskám prezidentu Zemanovi za geniální státnický tah s nabídkou české vojenské účasti v mírové misi OSN na Golanských výšinách.

Jedním tahem vyřešil pár problémů. Řešení, jak se zachovat v dané situaci.

Za prvé. USA, Francie a Anglie v případě svého sebevražedného útoku na Sýrii mají v Češích spojence. Stojíme na žhavých syrsko izraelských hranicích a pomáháme zajišťovat klid v oblasti Golanských výšin.

Za druhé. Libanonský Hizballáh, který má centrum nedaleko Golanských výšin, v Libanonu u Baalbeku, pomáhá syrskému  Asadovi. A nenávidí Izrael. Jenže Češi byli před dvěma měsíci tvrdě proti EU, která Hizballáh zařadila na seznam teroristických organizací. Nakonec jsme "podlehli", ale za cenu ústupků. Věřil bych tedy tomu, že díky naší účasti v teritoriu Golan, bude i Hizballáh ve své činnosti umírněnější.

Za třetí. Izrael se nechystá na Sýrii útočit. Tvrdí, že se chce pouze bránit případnému útoku. Tomu se dá věřit, Po získání Golan nemá Izrael zrovna potřebu zabírat syrskou poušť. Takže naši budou v Izraeli relativně v bezpečí. A v případě útoku Iránu (Sýrie má svých vlastních problémů dost) na Izrael budou naši vojáci bezpečně kryti nejlepší a nejmodernější armádou regionu. Izraelskou.

Za čtvrté. Proti naší české aktivitě nebude mít nic ani Rusko a Čína, které operaci koalice v OSN v životě neschválí. Naopak, i oni  budou naši činnost oceňovat.

Za páté. Svým postojem si tedy získáme svým způsobem všechny zúčastněné.

Z jednoho krátkého prezidentova proslovu lze jednoznačně poznat, že Zeman umí. To se nedá popřít.

Na závěr ale musím uvést i jednu docela zásadní nevýhodu celé Zemanovy strategie. Může se totiž díky nepředvídatelnosti situace v Sýrii klidně stát, že se naše armáda, jako mírová jednotka OSN, ocitne přímo v epicentru.... Ale kde není ve válce žádné riziko ?

 

Autor: Petr Fojtík | středa 28.8.2013 8:05 | karma článku: 38,14 | přečteno: 6468x