Především muži mají své letní dny...

Letní povídka pro Víkend MF DNES.....................................................................................

Takový dobře natočený pivo a gril , tak to léto pak nemá chybu ! Co bych pro to neudělal....

Manželka se snaží o nějaké letní zeleninové jídlo, vyváří slepici v papiňáku a následně se chlubí "babiččinou" slepičí polévkou.

Chodím po bytě a snažím se te své kuchařince vyhnout. Hledám všude, prolézám všechny manželčiny schovky. A jsem úspěšný ! Veledůležitá grilovací zástěra je na světě.

Šest měsíců jsem prožil v ilegalitě. Mlčel jsem jako Julius Fučík. Ve stole jsem si v šuplíku vyčlenil místo pro náplně do svých střelných zbraní. Je důležité být připraven na léto. Proto ty pytlíky s nejrůznějším grilovacím kořením chráním, jako by mě život stát měly.

Vím, že čas přijde. Čas mých malin, čas, kdy na má slova dojde ! Doba, kdy pavučiny na venkovním grilu vezmou za své.

Nenápadně, spolu s ubývajícím sněhem, brousím kolem zahradní chatky. "Promazávám" klíčovou dirku, větrám, na oko nadávám při čištění zahradního náčiní od loňského zahradního bahna....

Můj záměr je jediný. Dostat se postupně přes veškeré překážky v chatce k uskladněnému grilu. Vím, že tam zůstal popel od loňska, rošt je ještě mastný, prostě cítím obrovský pocit viny. Viny, kterou mohu odčinit pouze sám. Nebo je to pocit vůně ?

 Jsem přece chlap nebo snad ne ?

Je sobota. Maskovací zástěru mám na krku. Důležitě se hrabu v zahradním přístavku. Ničím pavučiny. Vymetám myší hovínka. Postupuji k cíli.

Pro méně chápavé vysvětluji cíl svého snažení : http://www.toprecepty.cz/kategorie/44-grilovani

1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže, 7 stroužků česneku, lžička mletého kmínu, šťáva z půlky citronu, 4 lžíce olivového olej, lžičky tymiánu, 1 dl černého piva, sůl, špetka citronového pepře, 3 snítky šalvěje, 3 snítky majoránky

1 kg kuřecího masa (prsa)
1 dl olivového oleješťáva z poloviny citronu
15 g kořenící směs MIX for Souvlaki (dovoz Řecko)
(drcené chilli papričky, bílý a černý pepř, oregano, bazalka)
sůl

2kg hovězí zadní, může být i přední, ale musí se dobře odblanit a zbavit loje
3/4kg prorostlého bůčku bez kosti
1/4kg špeku (ne slanina!)
1 pol. lžíce na pánvi opraženého a vzápětí v hmoždíři drceného koriandru2 pol. lžíce soli1 čaj. lžička čerstvě mletého černého pepře
1/3 čaj. lžičky muškátového oříšku
1 dcl octa (obyčejného)
Vepřová střívka na klobásy

Porce masa(já dala kuře), na 1 kg masa: 2 stroužky česneku, 1/2 hrnečku olivového oleje, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky bazalky,
1/2 lžičky oregana, 1/4 lžičky šalvěje, 1/4 lžičky máty, 1/4 lžičky tymiánu, 1/4 lžičky pepře a sůl.

Olomoucké tvarůžky - 20dkg, Anglická slanina - 10 dkg, Vepřová krkovička - 4 plátky, Brambory - 1 kg, Středně velká cibule - 2ks, Grilovací koření, Sůl

vepřová kotleta 1/2 kg, jarní cibulka, japonská sojová omáčka Teriyaky, rýžový ocet (Mirin), plátky zázvoru, čerstvá pažitka

Žampiony, kukuřičný klas, červená a žlutá paprika, červená šalotka, salátová okurka, krůtí klobása, grilovací směs na zeleninu, 1 dc oleje a flexibilní grilovací jehla FireWire.

15 dkg mletého vepřového masa, 15 dkg mletého hovězího masa, 1 pytlík Tomatové česnekové marinády od Avokáda, 1 cibule, 1 balení toastových bulek ( 4 kusy ), plátkový sýr, natrhaný ledový salát, plátky rajčat, hořčice, kečup

1 balení Hermelínu určeného na grilování (je na 4 porce)
Grilovací koření (je přiloženo u balení a je dobré, jinak klidně vlastní koření)
Čerstvé bylinky dle chuti – (já dala bazalku, pažitku)
Vařené brambory
Sůl, mletý kmín, pepř,
1 PL oleje (nejlépe slunečnicový)

Jistě jste již pochopili, má zástěra, plandající se mi ve větru na krku, je velmi důležitá. Rozhoduje o kvalitně prožitém létu.  

Co by pořádný chlap neudělal pro dobře natočené pivo ? Pro grilování ? Vždyť je léto !

Budiž pochválen tento letní čas. Budiž pochválena má grilovací zástěra. Zástěrka pro ochutnání dobrého piva !

Jsem šťasten. Mé dny přišly ! A já ve své chlapecké duši věřím, že neodejdou. Že ten svůj sen budu snít už navždy. A kdyby náhodou ne, schovám zástěru. Tak, abych ji příští rok v létě nalezl zase pouze já. Však to pivo u grilu bude zase mít tu svoji náááááádhernou chuť. 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fojtík | úterý 16.7.2013 12:00 | karma článku: 8,29 | přečteno: 1079x