Audity státních úřadů a rozpočtových organizací odhalují zpronevěry

V tomto období probíhají na všech ministerstvech a ve státních úřadech audity hospodaření. Zatím nikde audit nedopadl dobře. Ve všech dosud zkontrolovaných státních subjektech jsou výsledky katastrofální. Někde se jedná o promrhané miliardy, někde to jsou stamiliony a někde "pouhé" miliony či statisíce. Výše zbytečných výdajů a škod je skoro přímo úměrná výši sumy, s kterou daný úřad hospodaří.

Ke stamilionovým transakcím, které proběhly i třeba nedávno, chybí smlouvy! Nebo není nikde zjistitelné, co vlastně stát za svoji objednávku obdržel.

V těchto případech se nejedná o korupci. Jedná se o normální, trestný čin rozkrádání financí, které stát vybral od daňových poplatníků. Tedy zpronevěru.

Pokud si někdo vybavuje za miliony úřednickou kancelář nábytkem z drahého dřeva a nechá vybírat národ peníze na kolečkové křeslo pro postižené dítě, zde by měly být trestní sazby velmi tvrdé. Měly by odstrašovat.

Demokracie je o neustálé kontrole. O důsledné kontrole a odpovídajícím trestu. Toto zde za celých 25 let zavedeno ve státní správě nebylo. Úmyslně. 

Já osmnáct let pracuji v automobilovém průmyslu.

Systém auditů kvality, ekonomických auditů a samotných zákaznických auditů je v tomto výrobním odvětví propracován dost dokonale. Certifikát firma, která splňuje všechny normy a požadavky zákazníka, dostává v průměru na tři roky. Nicméně každý rok se koná kontrola auditu a přehodnocení.

Tento systém by měl být využit i ve státním sektoru.

Každoroční audity všech ministerstev, státních úřadů, rozpočtových organizací, operačních programů, ale i neziskových organizací, by dle mých zkušeností působily velmi pozitivně na chování úředníků a na jejich přístup k státním financím.

Všichni zaměstnanci v soukromém sektoru, podnikatelé i osoby samostatně výdělečně činné by tedy měli mít enormní zájem na těchto kontrolách a auditech.

A volit ty, kteří tento systém budou prosazovat.

Jinak se krást a podplácet nikdy nepřestane.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fojtík | úterý 15.4.2014 15:21 | karma článku: 31,81 | přečteno: 1140x