Vejdova lípa

Máme léto. Máme léto, tedy alespoň podle kalendáře. Je sice o mnoho chladnější a srážkově výrazně bohatší, než jsme byli v posledních letech zvyklí, ale změna je život, ne?

A tak Vás dnes pozvu ne přímo k vodě, ale nad vodu, nad jeden ze symbolů Orlických hor (aspoň tedy pro mě), Pastvinskou přehradu.

Když se vydáte po železobetonovém mostě z levého břehu na pravý, k Hostinci U mostu, a vzápětí odbočíte doprava (stále jdete po zelené), po prudkém stoupání dojdete za zhruba 650 metrů ke statku, stojícímu na samotě, vysoko nad přehradou. Má číslo popisné 21 a severně od něj se nalézá od roku 1997 nejmohutnější strom naší vlasti, Vejdova lípa.

Vejdova lípa dostala název podle průpovídky jednoho z bývalých majitelů statku jménem Doleček, který při návratu domů z hospody naříkal: "Kdypak já na ten kopec vejda?" Z původních několika lip se zachovala jedna jediná. Jedná se o lípu velkolistou. Kmen má výšku 4 metry, celý strom v roce 2001 měřil 25 metrů. Stáří je odhadováno na 700 - 800 let. V roce 2013 získala 8. místo v soutěži Strom roku.

Pověst vypráví, že do ní kdysi nešťastně zapadl pasáček, a zahynul v ní. Jeho kostra byla objevena zetlelá teprve po čase.

Kdo si někdy uděláte výlet na Pastviny k Divoké Orlici, určitě si tam zajděte nebo zajeďte.

Přeji Vám všem krásný další červencový týden, děkuji za Váš čas a přízeň, které věnujete mému blogu, a na shledanou příští neděli!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 19.7.2020 12:30 | karma článku: 15,08 | přečteno: 242x