Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Před asi 25-ti lety jsme na dovolené v Orlických horách navštívili tvrz Bouda. Bylo léto, prázdniny. Nafasovali jsme vaťáky a do ruky petrolejku. Děti byly nadšené. Mladý průvodce nás provedl tím, co se tehdy dalo prohlížet. Z dnešních informací vidím, že na Boudě (a nejen) se zapracovalo a její současný stav je udivující. Jenže... Už tehdy jsem měl problém dětem vysvětlit, jak pevnost mohla fungovat v systému s jinými pevnostmi, když byla "zarostlá" v lese. Prostě žádný rozhled. Na Vašich krásných fotkách je to také vidět. Všude okolo les, les, les. To je krásný důkaz toho, že prvorepubliková krajina byla mnohem méně zalesněná. A v poválečném zalesňování je začátek současné kůrovcové kalamity. Stejnověká monokultura přestárla, tehdy (při výsadbě) plánovaná spotřeba se nekonala a brouček se pustil do práce.

Ale to nesouvisí s Vašimi zajímavými fotoblogy. Jen jste mi připomněla dobu, kdy jsme byli mladší, krásnější a svět se nám zdál býti ještě v pořádku...

1 0
možnosti
Foto

Taky bych moc ráda zažila, jak to v krajině vypadalo v dobách, kdy bunkry nebyly zarostlé lesy, musel to být moc zajímavý pohled. :-)

A když se zmiňujete o Boudě, jedna smutná zpráva: https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/martin-rabon-smrt-tvrz-bouda-kraliky-pevnost.A211210_122628_pardubice-zpravy_lati

0 0
možnosti
LC

Milá Veroniko, nejsem "bunkrolog". Vaše fotoblogy ale sleduji už pár let velmi bedlivě, protože do Orlických hor jezdím v posledních letech často a častěji. Dodnes nevím, zda je mám (kilometrově) nejblíže, nejblíže (duchovně) však rozhodně!

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, tak to jsem moc ráda, že k nám často jezdíte. ;-) Já taky nejsem žádná bunkroložka, jen mě fascinují tyto stavby, které dokázaly přežít desítky let a pro mě jsou hmatatelným důkazem historie.

0 0
možnosti
Foto

Hlaváček a Müller z Prahy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 13,49
  • Průměrná čtenost 311x
Jsem katolička, obrovská patriotka Orlických hor, kde žiji od svého narození a na něž nedám v žádném případě dopustit, sběratelka a fanynka plyšových medvídků, nadšená amatérská fotografka. Založením optimistka, ale někdy raději dávám přednost realismu. Mám ráda smích a humor, pokud ovšem nikomu neškodí. Užívám si života plnými doušky, ale tak, jak mně to vyhovuje, tzn., abych neomezovala nikoho dalšího.