Opevnění Orlických hor (1)

Lehké i těžké objekty předválečného opevnění. Něco, co je pro mě neodmyslitelně spjato s Orlickými horami, které po této stránce spadají do tří pevnostních oblastí - Králické, Rokytnické a Náchodské.  

Na svých toulkách po Orlických horách jsem těchto objektů, malých i velkých, potkala desítky. Vždycky jsem před nimi stála v němém úžasu a myšlenky se mi vracely do historie, do dob, kdy se stavěly tyto velkolepé stavby, které přetrvaly desítky let, byť často i velmi poškozené, myslela jsem na ty, kteří je stavěli, kteří v nich chtěli bojovat za naši krásnou vlast, ale nakonec je museli bez boje vydat nepříteli. Hodně mě v tomto směru ovlivnila kniha Hraničáři od Adamovy hory, autorů Eduarda Stehlíka a Martina Vaňourka, kde se mj. tehdejší příslušníci branné moci vyznávají ze svých pocitů, když se dozvěděli, že musí opevnění opustit.

A tak jsem se rozhodla, že se s Vámi podělím aspoň o část toho, nač jsem na svých cestách narazila. Protože je to však velké množství materiálu, rozdělím ho do několika dílů.

Řopíky na Vysokém kameni

Řopíky na Vysokém kameni

Řopík u Převráceného bunkru

Převrácený bunkr

K-S 25 "Na sedle"

K-S 22a "Krok"

R-S 54 "Na potoku"

K-S 32 "Na růžku"

K-S 31 "U besídky"

P.S.: Víte, kde se v Československu nacházel největší objekt opevnění? Ano, v Orlických horách, na Dělostřelecké tvrzi Hanička nad Rokytnicí v Orlických horách, který měl pět a půl tisíce kubíků betonu. Ale o něm zase někdy příště.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 9.12.2018 19:11 | karma článku: 24,37 | přečteno: 938x