Obrázky z Rokytnice v Orlických horách (1)

Rokytnice v Orlických horách. Nejmenší město okresu Rychnov nad Kněžnou, ale zároveň hlavní město Orlických hor. Městečko obklopené kopci, plné krásných chaloupek a s hustou linií předválečného opevnění.

Počtem obyvatel (cca 2000) ji předčí i velké vesnice, nicméně se svou rozlohou čtyřicet kilometrů čtverečních je téměř dvakrát tak velká než nedaleký Letohrad. Člení se na několik částí: Dolní, Prostřední a Horní Rokytnice, Panské Pole, Hanička, Nebeská Rybná (s osadou Hamernice) a Údolíčko.

Možná si někdo řekne, že v tak malém městě toho asi nebude mnoho k vidění, ale opak je pravdou. I proto jsem se fotografie rozhodla rozdělit na víc dílů, protože dát to vše do jednoho článku by bylo velmi únavné. Je tu zámek, zámecký a farní kostel, kaple za zámkem a v Údolíčku, množství menších sakrálních památek, židovský hřbitov, nad městem samotným Dělostřelecká tvrz Hanička a okolní objekty předválečného opevnění. Přímo na Haničce najdete největší bunkr v celém tehdejším Československu. Krátce řečeno, pokud chcete Rokytnici a to všechno, co k ní patří, dobře poznat, ani omylem Vám na to nebudou stačit jeden či dva dny. Nicméně za důkladnou prohlídku to stojí, to mi věřte.

Snímky, které najdete níže, jsem nafotila v červnu 2016 a červenci 2015.

Kaple Panny Marie v Údolíčku

Roubenka na Haničce

Další chaloupka z Haničky

Pieta na Haničce

R-S 74 "Na holém"

R-S 72 "Nízká"

R-S 71 "Vysoká"

Kříž na Panském Poli

Farní kostel Všech svatých na náměstí Jindřicha Šimka

Chaloupka v Horské ulici

Lípy u kaple sv. Antonína

Socha sv. Antonína s Jezulátkem

Rokytnické rybníky

Přeji Vám požehnaný a klidný třetí adventní týden a o příští neděli Vám nabídnu další rokytnické snímky. Mějte se hezky a na viděnou!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 13.12.2020 17:27 | karma článku: 19,66 | přečteno: 346x