Obrázky z Celného (2)

Celné, ačkoliv malé, má i své, v regionálním významu slavné, rodáky, o nichž bych se tu také chtěla zmínit.

Prvním z nich je Antonín Špinler (1916 - 1999). Vystudoval učitelský ústav a učil na mnoha školách po Orlických horách, mimo jiné také v mých rodných Sobkovicích. Učitelství je u nich v rodě, neboť jeho dcera byla mou třídní na letohradské průmyslovce. Svého času býval těchonínským kronikářem a sbíral různé pohádky, příběhy a zkazky z Orlických hor, z nichž se poté rodily knížky...namátkou O bílé lišce, Lidé od Orlice I a II, Na Modrou stranu, pašeráci! Tyto knížky mi hodně pomáhaly poznat můj rodný kraj v dřívějších dobách.

Druhým celenským rodákem je Franz Jentschke (1925 - 2018), který založil německo-českou nadaci, jež podporovala obnovu nedalekého poutního místa Hora Matky Boží u Králík. V roce 2004 mu bylo uděleno čestné občanství města Králík.

Na dnešních snímcích uvidíte krásný hrníčkový plot, slunečnice, jak svými vysokými hlavičkami shlížejí shora na pocestné, Tichou Orlici s malou elektrárnou, krásná celenská zákoutí s chaloupkami, tak typickými pro Orlické hory, zrající jeřabinky - symbol pozdního léta, či včelí úly, malinké zástupce živočišné říše a pavučinku upomínající, že se blíží babí léto.

Rozhodně Vám mohu návštěvu Celného doporučit, obzvlášť těm, kdo vyhledávají klid a ticho. Místa, v nichž jsem se pohybovala, se nalézají mimo hlavní komunikaci, a protože jsem tam byla brzy ráno, mohla jsem si užívat nádherného klidu, ničím nerušeného.

Tak, to je pro dnešek všechno. Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali, a přeji hezký a úspěšný příští týden. Snad už se brzy dočkáme jara...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 5.3.2023 13:23 | karma článku: 14,31 | přečteno: 183x