JV

J18o93s66e41f 57V49o91g81l

4. 6. 2024 9:36

Dobrý den,

sleduji Vaše pěkné fotky a tak mne zaujala fotografie kostela v Říčkách a hřbitova, jak uvádíte - "naleznete tam jak české, tak i německé náhrobky".

Moje rodiště je sice na opačné straně republiky ale shodou okolností také v oblasti historicky smíšeného českého a německého obyvatelstva. Kostel obdobného slohu se nachází v obci Lodhéřov (něm. Riegerschlag) nedaleko Jindřichova Hradce.

Dovoluji si Vás takto oslovit ale z jiného důvodu. Ten je částečně osobní. Pátral jsem v historii svého rodu po otci (příjmení Vogl, pro mne celoživotní vysvětlování zda číst německy či česky).

V matrikách jsem se dostal až k roku 1729, kdy se můj prapředek v Jindřichově Hradci oženil, taktéž jeho bratr (dva bratři si vzali dvě sestry) a usadil se v obci Heinrichschlag (Jindřiš). Jejich otec je v matrice uveden: Bartoloměj Fogl z „z Raczlawi“.

Tam moje pátrání skočilo, ale nějak podvědomě usuzuji na německé (polské) Slezsko. Shoda v našich příjmeních mne překvapila, stejně tak jako fota z historicky německých (smíšených) oblastí. Nevíte náhodou kde Raczlaw hledat?

Foto

Hezký den přeji a děkuji za obsáhlý komentář.

Pátrala jsem na jednom webu, kde jsem doufala nalézt Vámi zmiňovanou obec, ale bez úspěchu. Na Šumavě jsem našla zaniklou obec Radslav, tak možná, že to bude ta, kterou hledáte.

Já pocházím a celý život bydlím v Sobkovicích u Jablonného nad Orlicí, kde mám předky minimálně od roku 1717.

Foto

Děkuji...ano, je to paráda, zadarmo a na dosah ruky.

Foto

Samá krása. Tvůrce veškeré krásy tím naznačuje svůj "autoportrét".

  • Počet článků 346
  • Celková karma 11,92
  • Průměrná čtenost 312x
Jsem katolička, obrovská patriotka Orlických hor, kde žiji od svého narození a na něž nedám v žádném případě dopustit, sběratelka a fanynka plyšových medvídků, nadšená amatérská fotografka. Založením optimistka, ale někdy raději dávám přednost realismu. Mám ráda smích a humor, pokud ovšem nikomu neškodí. Užívám si života plnými doušky, ale tak, jak mně to vyhovuje, tzn., abych neomezovala nikoho dalšího.