Jak se žije v Peklo Čertovina?

Dne 30. července jsme navštívili v Medkových kopcích Peklo Čertovina. Peklo se nachází jen několik kilometrů od Hlinska v Čechách. Průvodcem nám byl majitel Pavel Lapáček.

Od prvního pohledu je zřejmé, že se jedná o unikátní zábavní centrum, které je jediné svého druhu nejen v naší republice, ale i v celé Evropě. Pekelné království se rozkládá celkem na pěti patrech. Do hlubin země sahá dvanáct metrů, k nebesům míří osmi metry. Pod jednou střechou zde mohou návštěvníci zažít, ochutnat, vyzkoušet a spatřit opravdu mnoho. V celém interiéru vynikne skvělá práce českých řezbářů, truhlářů, kovářů i zedníků, na jejichž rukou peklo vyrostlo a díky níž je tak jedinečné a nenapodobitelné a to v každém detailu.

 

Pavel Lapáček nás seznámil se zajímavou legendou jak Peklo na Čertovině vzniklo.

 

Čerti brázdili nekonečné moře na palubě pekelnýho korábu, houpali se na vlnách od pevniny k pevnině a pátrali po hříšnejch duších, který by nasytily pekelný ohně. Jednoho čertího dne už měl pekelnej pán dost toho věčnýho houpání a plahočení se od horizontu k horizontu. Nařídil všem zablešenejm kožichům, aby koráb zamířil do tý největší bouře. A tak se tak stalo. Tři dny a tři noci bouře zuřila, lámala vesla a tříštila stěžně, až přišla ta největší vlna. Ta převrátila koráb dnem vzhůru a vyvrhla ho jako kostru pradávný mořský příšery na pevninu. Peklo nikdy nebude vzhlížet k nebesům! Pekelnej pán zabodl svý vidle do země přímo před převrácenou příď pekelnýho korábu a nařídil všeckejm čertům, aby v zemskejch hlubinách vyhrabali svý doupata a pelechy. A tak vzniklo peklo„.        Povyprávěl Pavel Lapáček.

 

 

Zajímavé bylo navštívit pekelné komnaty,ve kterých jsme viděli Čertí školu,i čerti musí mít nikoliv za ušima, ale za růžkama a kde jinde by k tomu měli přijít než v čertí škole.A co by to bylo za čertiska, kdyby se o to nepodělila i s dušičkama hříšnejma, aby taky věděly něco o tom čertím životě. Trapírna byla komnata pro hříšné dušičky.Je tu 5 důmyslných trápících vynálezů, které dokáží perfektně potrápit kteroukoliv část hříšného těla a duše.Luciferův trůní sál, je srdce pekla. Všechna čertiska se zde starají o pohodlí pekelnýho knížete Lucifera a poslouchají jeho příkazy.Dospělým návštěvníkům v trůním sále domlouvá samotný Lucifer jak se vyhnout peklu a malé děti pokoutně nabádá co dělat, aby se do pekla dostaly.V Brundibářině kuchyni čertiska postavila kachlová kamna a obrovskou čertovskou linku, aby se kuchařce Brundibáře dobře vařilo a mohla rohatcům bohatě podstrojovat.Čertí šenk je oblíbeným místem v pekle. Málokdo z pozemskejch duší odtud odejde po svých. V šenku je totiž ta nejkrásnější čertice, nebo čert a točí Čertopívo každý hříšný duši, která tudy projde.

 

Komůrky sedmi smrtelných hříchů:

 

Pýcha: Především pro slečinky, paninky a tetky, aby na paměti měly, že kdykoliv frňák nahoru mít budou, čerti si na nich pařáty pomnou.

Lakomství: Zlaťáček ke zlaťáčku, od huby jinejm utrhne, jen aby měl sám víc. I na něho v pekle políčeno máme.

Závist: Dírou v plotku očko čučí, jak to druhej tetce sluší, nejí, nespí, přemýšlí z čeho to má ušitý. Potom jednou objeví se, čert v zelené kamizolce. Ze závistivé dušičky nezbude kus maličký.

Zloba: Na vzteklé a zlobivé dušičky používají čerti pouze ty nejvytříbenější nástroje.

Smilstvo: Pod jabloní válelo se, pán a paní ruku v ruce, nic na mysl nešlo jim, co pro čerta vytvořil.

Lenost: Líné tělíčko a líné pazourky neudělají nikde ani kus dobroty. Stavení chátrajíc, co nemá rub i líc, to čertům po chuti, nedá se schovati.

Obžerství: Bůček tam a špekáček kam, co k tomu, jak teď vypadám. Z kachničky trošičku a pivečko z rendlíčku, do sytosti naplním to čertí peklíčko.

    Zajímavou komnatou byla také Gizelina věštírna,kde čertice Gizela věštila jak z karet, tak z věštecké koule a také z ruky.

     

    Požádali jsme o rozhovor majitele Pavla Lapáčka:

     

    - Jak celá myšlenka na Peklo Čertovina vznikla?

    - V období mého dětství jsem jezdil autobusem s moji babičkou z rodné vsi Mrákotín do nedalekého Hlinska. Když jsem ji zlobil, tak mi hrozila, že mě vysadí na Čertovině u Hlinska a odevzdá mě místním pekelníkům. Shodou náhod jsem později začal na Čertovině podnikat, kde jsem koupil pozemek a přemýšlel, jak ho využít. Vzpomněl jsem si na babiččiny výhružky a uvědomil si, že zde nejsou pekelníci, ani žádné peklo a tak jsem se rozhodl, první peklo na světě postavit.

     

    - Jak dlouho trvalo celou myšlenku Pekla Čertovina zrealizovat?

    - RealizacePekla v podstatě není dokončena, neustále probíhá. Začali jsme stavět v červnu 2011, takže trvá již více, jak pět let. 

     

     Co ještě do budoucna pro návštěvníky připravujete?

    - Pro návštěvníky připravujeme dostavbu exteriéru Pekla, která právě probíhá. Po dokončení těchto prací, bude stavba připomínat unikátní převrácenou loď, ke které se  vztahuje naše legenda o ztroskotání této lodi na Čertovině u Hlinska. Dále plánujeme výstavbu ubytovacích kapacityv pekelném stylu. Návštěvníci se mají na co těšit.

     

    Peklo Čertovina

     

    Autor: Martin Fletcher | úterý 2.8.2016 17:06 | karma článku: 19,74 | přečteno: 7989x