Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Včera v 16:24 jsem zde uveřejnil příspěvek, ve kterém jsem souhlasil s korespondenční volbou. Příspěvek korektní a slušný.

A světe div se, příspěvek je vymazán. Prostě zmizel. Je vidět, že toto téma pana nemajitele asi hodně bolí.

3 1
možnosti
KK

No jistě, pan nemajitel to maže osobně. A na vás má obzvlášť políčeno.

0 0
možnosti
VB

V84i33l65é53m 76B49a61r63á13k

16. 12. 2023 12:21

Technicky jsem pro, ale právně jsem na pochybách.

Kdo volí, tedy rozhoduje, tak by měl nést důsledky svého rozhodnutí. I dnes se to má tak, že ti co mají málo, mohou svojí volbou docílit toho, že bohatším se sebere. Oni mají výhodu a ztrátu někdo jiný.

Jak může v zahraničí někdo upřímně rozhodnout o tom, jak to tady bude? Npř. Turci si užívají v Německu svobody a bohatství, ale volí Erdogana.

0 0
možnosti
RK

Že zahraničí už se přeci volí i teď

0 0
možnosti
VL

Jenom tři poznámky.

1. Korespondenční volbu klidně, pokud bude mít taková technická opatření, která zajistí přímou a neovlivněnou volbu podobně jako ji zajištuje dnešní způsob volby, kdy každý musí před komisí volit sám za sebe.

2. Ano, jsem pro to umožnit volbu českým občanům, kteří v době voleb se nacházejí v zahraničí. Trochu váhám nad lidmi s českým občanstvím, kteří žijí v cizině trvale třeba desítky let.

3. k vašemu bodu 2. Ano, k pokusům o ovlivnění voleb v Cesku docházelo, viz slavnou akci přemluv Bábu dědka, viz pokus Olomoucké university (naštěstí zůstalo pouze u nápadu) organisovat mládežnické uderky ze studentů, kteří by objížděly venkov a vysvětlovaly tamním vidlákům, koho mají volit. Nebo nápad jedné herečky z podia Milionu chvilek zavést volební průkazy seniorům na způsob řidičských průkazů ( senior by prošel pohovorem před komisí, která by rozhodla, zda má mít volební právo nebo nikoliv).

1 2
možnosti
RK

Ad 3, říká se tomu volební kampaň.

0 0
možnosti
PN

P97e80t54r 33N76e38d84v32ě90d

16. 12. 2023 8:40

Ano, možná vás korespondenční volba zachrání. Vás, kteří chcete zachování současné vlády, nebo alespoň nevypadnutí některých stran ze sněmovny. Naposledy volilo 15 tisíc lidí ze zahraničí?

Dnes už Rakušan mluví o stovkách tisíc. Proč? Abychom se nedivili tomu množství dopisů a hlasů?

6 2
možnosti
RK

Na Slovensku volilo korespondenčně v posledních volbách cca 75 tisíc lidí. Kolik jste zaznamenal problémů?

0 0
možnosti
DC

Ono to nadšení pro korespondenční volbu u mnohých vyprchá ve chvíli, kdy se ukáže, že lidi volí jinak, než si autoři přejí

5 1
možnosti
RK

To máš pravdu. Babiš když zjistil, že by ho že zahraničí volilo minimum lidí, vyškrtl korespondonční volbu z programu. U této volby se předpokládá základní gramotnost.

2 3
možnosti
LV

V situaci, kdy (například v Krupce) byly identifikovany případy uplaceni voličů několika stokorunami od zástupců (tedy jedné) politické strany za to, že do urny vhodí predvyplněný volební lístek, který dostali voliči spolu s úplatkem, považuji distanční volby za příliš snadno zneužitelné na to, aby se staly součástí našeho volebního systému.

6 1
možnosti
RK

Sám jste si odpověděl. Už vidím, jak si jdou tito voliči za dvě stovky dělat identitu občana, nebo něco podobného. Nepředstavuje si prosím, že korespondenční volba znamená, že pošlete nějaký dopis. Korespondenční volba není jen v pěti státech EU. Mají nějaké problémy?

0 0
možnosti
RK

Vážení diskutující, odpůrci korespondenční volby, užívá někdo z vás Identitu občana? Pokud ano, jak jí lze obelstít a zpochybnit?

1 1
možnosti
MP

Asi nejde. Ale teď otázka na Vás - jak lze zajistit, že člověk, který bude hlasovat z domova přes počítač a loguje se přes portál Identity občana, nemá za zády třeba příbuzné, kteří ho navádějí a kontrolují, jak hlasuje, aby hlasoval tak, jak chtějí oni a ne on???

10 0
možnosti
JM

Dobrý den. Začnu od Vašeho posledního bodu: takovou zemí je například Rakousko, kde kvůli pochybnostem vyvolaných korespondenčními hlasy museli dokonce opakovat prezidentské volby (např. zde https://magazin.cz/spolecnost/13362-elektronicke-a-korespondencni-volby-maji-mnoho-uskali)

Hlavní připomínkou je však to, že korespondenční volba odvádí pozornost od toho, že volby pomalu přestávají plnit svůj účel, tj. možnost změnit směřování země výměnou politické reprezentace, pokud se současné směřování zdá být nesprávné.

To je samozřejmě širší otázka a technicky volby stále mohou politickou reprezentaci vyměnit. Fakticky však pak ani potom k žádné změně směřování dojít nemusí, někdy ani nemůže.

Případné pochybnosti vyplývající ze zavedení a aplikace korespondenční volby, jejichž výhody jsou dle mého názoru marginální, by pak mohlo otřást důvěrou v celý systém, což často vede k posílení autoritářských či totalitních tendencí. Tedy přesně opaku, kvůli čemu je snaha je zavést.

Více k tématu na https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/politika-nase-nejlepsi-volby.A211002_214548_p_politika_wag

2 1
možnosti
Foto

A jak by zavedení korespondenční volby mohlo otřást důvěrou v celý systém?

Copak se Vám zdá technické zabezpečení málo bezpečné? A co internetové bankovnictví užíváte? A se strachem?

Kdežto "normální" volby nejde zfixlovat? Tedy jaksi přizpůsobit? Teď se nějaká skupina Romů soudí kvůli tomu, že nedostali přislíbenou finanční odměnu za volbu jistého subjektu. To je OK?

3 4
možnosti
LH

Tak například v Rakousku museli volby kvůli korespondenci zopakovat. Jibak samozřejmě noc dobře víte, že to pomůže vašim milovaným Pirátům a Topům, proto to chcete.

4 2
možnosti
RK

V Rakousku se volby opakovaly kvůli chybě volební komise. Korespondenční volby nikdo nezpochybnil.

3 1
možnosti
JL

Pane Tomáši Flaško. Pridam jeste jeden duvod, (pro vas to bude ten paty) a ten je znam jiz od vzniku toho moderniho Ceskoslovenska. Pridavam jen, ze za tech 30 let CR se nic nezmenilo.

Cesi (minim i Moravany a obcany ze Slezska) neumi nic poradne zorganizovat. A kdyz neco udelaji nebo udelalii, nemaji chut nic vylepsovat, jak je to vsude jinde zvykem.

Dalsi novy vykvet clanku do nasi Ustavy. Do odstavcu voleb a jejich bezpecnosti. Korespondancni volba???!!!

Znam volby v CR. Volil jsem nekolikrat a to ze ziji v cizine, nemel jsem zadne potize. Prisel jsem do volebni mistnosti, tu nejblizsi od mista meho bydliste v CR, pozdravil jsem jak se slusi, predlozil obcansky prukaz ze jsem to ja. Bylo mi predlozeno mnozstvi papiru s obalkou (jedenkrat to bylo 35 listu) a bylo mi poukazano kde je plenta a tim jsem zmizel na chvili z pohledu zvedavych prisedicich. S obalkou a v ni s jednim listem v jedne ruce, jsem druhou rukou slozene listy nevolicich hodil do uzavreneho kose. Obalku jsem, po pristupu k urne, presne hodil do urnyjak je predepsano. Zase jsem zdvorile podekoval organizatorum tohoto politickeho aktu,(presne podle Ustavy) a vysel jsem z volebni misnosti nadsen moji moznou ucasti na tak ohromnem politickem kroku. Blizka hospoda cepovala dobre ceske pivo tak jsem neodolal. Jen ta diskuze nebyla o tom politickem aktu, ci jak kdo volil, ale o normalnim zivote. Presne jako kdyz volby nejsou.

Tak ti nasi Hujeri nam tuto akci chteji znicit. Chteji nam podstrcit dalsi organizacni vymysl se vsemi temi chybami nove organizace. To asi, aby novinari meli o cem psat a nekoho z tech organizatoru cepovat.

"Ach jo, kams tu dusi dal", by si Werich povzdechnul. A mel by pravdu.

11 0
možnosti
  • Počet článků 1316
  • Celková karma 32,99
  • Průměrná čtenost 2988x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.