Vystupme z EU!

Úderné heslo s kterým mnohá politická uskupení kandidují do Evropského parlamentu. K tomu „A“ ale neřeknou ono pověstné „B“. Co pak?

Tak především bychom si museli vnitrostátně říci, co vlastně chceme. Jinak bychom dopadli jako Britové, kteří si ani doma nejsou schopni vzájemně vyjasnit o co jim skutečně jde. Pokud by se euroskeptici shodli na tom, že ta EU je tak strašná, že se s ní nedá o ničem domluvit, tak se udělá tvrdý czexit. Nejdřív by o tom sice museli přesvědčit většinu společnosti, ale připusťme, že se jim to podaří. Obnoví se hraniční kontroly a do Čech konečně přestane proudit to zboží dvojí kvality, zajásají. Už ale zamlčí, že přestane proudit i zboží od nás do zahraničí. A to i té nejlepší kvality. Firmám klesne odbyt, sníží výrobu, začne propouštění. Velké nadnárodní koncerny přesunou určitě aspoň z části výrobu jinam. Se slzičkou v oku budeme ještě vzpomínat na doby, kdy jsme byli ochuzováni o vývoz dividend.

Začne dlouhé vyjednávání o celních podmínkách a přístupu na evropský trh. To jednání bude ale postaveno systémem: hele buďto ty podmínky přijmete, nebo si ty vaše věci nechte. A neovlivníme už vůbec nic.

Japonsko (třeba i Tajwan, Jižní Afrika …) uzavřou s EU dohody o volném obchodu, pak třeba bezcelní, volný pohyb osob …. a bude se někdo chtít bavit s námi? Dá to hodně práce české diplomacii aby se tato jednání vedla i s námi na bilaterální úrovni. Ale spíše nebudeme nikoho zajímat.

Lidé v pohraničí samozřejmě zapomenou na přeshraniční práci. To bude platit i pro studenty a lékaře i se sestřičkami. Euroskeptici samozřejmě zajásají, že konečně přestane jejich odliv. Už ale nedodají, že ti nejlepší se časem stejně vrátí a přinesou si sem své zkušenosti. A jistě budou nadšeni tím, že už nemají možnost volby na vyšší výdělek.

Dalo by se pokračovat. Proto opak je pravdou. Pouze jednotnější a silnější celek (v našem případě Evropa) se může postavit ekonomickým gigantům jako je USA, Čína, Indie. Jen velký ekonomický subjekt si zajistí slušné podmínky dohody o dovozu strategických surovin jako je plyn a ropa. A je jedno z jakého směru. Bude našim 10 milionům někdo nabízet nižší ceny a férové podmínky bez zatlačování do kouta? Ani náhodou.

Právě ty euroskeptické strany jsou strašně pokrytecké tím, že kandidují do Evropského parlamentu. Kdyby tam aspoň šly s programem reforem EU, tak to beru. Ale program vystoupení z EU se musí prosadit doma, v Evropském parlamentu to nejen neudělají, ale ani nemohou. Kdo kandiduje do Evropského parlamentu s programem vystoupení z EU je jen vyžírka, kterému jde jen o koryto. Moc dobře ví, že to nejde, ale ta procenta voličů u nás doma najde a pak zase bude čtyři roky klid. Peníze potečou. A o to jde, ne?

Běžný pojem – společná měna je krok zpět. A najde se dost odborných studií, které to dokazují. A mají pravdu. Jenže o tom to je – něco obětovat pro celek. Protože Evropa musí být celek, jinak globálně neobstojí. Co takhle kdyby si položili ty otázky doma?Porovnejme to.

Euro je špatné, protože Řecko se nemůže vybabrat z krize. Tak pánové a dámy, jste velmi chytří, vše víte, tak co to tedy praktikovat u nás? Ty severní Čechy a Morava pořád ne a ne ten zbytek dohnat. Bylo by tedy dobré jim zavést vlastní měnu s možností devalvovat. Možná by měli mít i nárok na vlastní daňovou tvorbu, aby se tam konečně pár firem z té nenáviděné Prahy odstěhovalo. A díky nižšímu kurzu, kterým si pomohou, se z nich v rámci ČR stanou dobré levné montovny. O to Vám jde?

A centralistická Praha? Ty czechnesmysly, co tam ta komise (vláda) pořád vytváří jsou fakt hrozné. Vystupme! A začněme tím, že založíme novou stranu (např. Klaus a syn), která bude mít v programu vystoupení z ČR.

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 29.4.2019 13:23 | karma článku: 40,99 | přečteno: 5837x