Vrána k vráně, Orbán k Putinovi sedá

Války mezi státy, královstvími, zeměmi se téměř vždy vedly kvůli území. Nejinak je tomu dnes na Ukrajině a nejinak stále cítí územní historickou křivdu maďarský premiér Orbán.

Předvedl to na při nedávném fotbalovém zápase maďarské reprezentace, kdy se nechal vyfotit se šálou, na které je Maďarsko zobrazeno v hranicích do konce první světové války. Tedy včetně území mnoha sousedních států. A nejen to. Tu fotku ještě hrdě zveřejnil na svém Facebooku.

Mohli bychom připustit, že mu prostě jeho asistenti podstrčili šálu a nikdo to moc neřešil. To by ale ten dovětek s Facebookem nesměl existovat. Takhle to vypadá, že kdyby Orbán mohl, tak by … a nechci domýšlet. Podobně jako Putin, který netuší, kde má jeho říše hranice.

Ukazuje se tak, že smýšlení těchto dvou pánů je velmi podobné. Orbán to ukazuje svou nepodporou Ukrajině od samého počátku konfliktu. Jeho ministr zahraničí i nadále čile létá do Moskvy a Maďarsko rádo solí Rusku peníze za plyn a ropu. Na co ty peníze jdou ho vůbec nezajímá. Maďarsko je spolu s Tureckem také poslední zemí, která blokuje rozšíření NATO o Švédsko a Finsko. Asi mohou sousedi Maďarska být rádi, že je zatím jeho politika v rámci EU a NATO aspoň nějak krocena.

Když se proti šále ohradili představitelé V4, jejíž summit se blíží, reagoval maďarský premiér Orbán též typicky, jakoby rusky: Nepleťte politiku do sportu. Připomíná mi to po odhalení ruského státem organizovaného dopingu fňukání Rusů o tom, že je to jen tahání politiky do sportu. Ale spíš je to o tom, že zloděj křičí: chyťte zloděje.

Nevím, co je Maďarům bližší. Zda současný blahobyt (ve srovnání s většinou zbylého světa), nebo sny o obnovení historických hranic a rozšíření území, což nikdy k ničemu dobrému nevedlo.

V4 je kvůli Maďarům už definitivně mrtvý projekt, i když dle mě nikdy pořádně nefungoval. Teď už jen snad chybí to, aby maďarská vláda založila nadační fond na pomoc vdovám po ruských vojácích padlých na Ukrajině a bude doufat, že jednou mu snad ten velký někdo na východě pomůže v jeho úmyslech.

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 24.11.2022 16:02 | karma článku: 27,87 | přečteno: 479x