V Číně už chybí jen ty dráty na hranicích

Pěkně a prakticky nám Čína ukazuje, co jsou komunisté zač. Vlastní občané jsou vlastně vlastní vězni, o kterých má právo rozhodovat pouze rudá věrchuška. A únik se zamítá. 

Právo opustit vlastní zemi je jedno ze základních lidských práv. To právo porušovali u nás 40 let komunisté, když pěkně zadrátovali hranice a lidi, kteří se pokusili ten rudý „ráj“ opustit, odstřelovali na hranici jako zajíce. Je rozdíl, pokud si oplotím vlastní zemi, abych chránil obyvatele před nebezpečím z venku (např. Izrael proti Palestincům, nebo USA vůči Mexiku) a proti tomu, abych ji oplotil za tím účelem, aby vlastní obyvatelé nemohli odjet. Je logické, že pak si už s těmi vlastními lidmi mohu dělat co chci, protože prostě nemají úniku. Klasická totalitní diktatura u nás praktikovaná KSČ v letech 1948 – 1989.

V Hongkongu, což je bývalá britská kolonie, Čína přitvrdila. A Británie nabídla místním obyvatelům, pokud o to projeví zájem, že jim umožní se do Británie přistěhovat a získat tam azyl. Opět svrchované právo každého státu, si k sobě pustit koho uzná za vhodné a nechat u sebe žít toho, koho bude chtít.

Stejně tak je základní lidské právo vzdát se občanství země, v které se mi nelíbí, nechci v ní žít, nebo s ní mám jiný problém. Pozor! To neznamená automaticky, že získáte občanství jiné. To je svrchovanou věcí toho jiného státu. Ale pokud mám občanství dvě a rozhodnu se jednoho občanství zbavit, tak není žádný lidský důvod, aby mi v tom bylo zabráněno. Leda, že by stát, kde jsem občanem, se mnou měl nějaké úmysly. Nejčastěji pracovní. Tohle přeci známe od nás z domova z dob komunismu.

A teď to přijde. Reakce Číny na britskou nabídku občanství pro obyvatele Hongkongu byla jednoznačná. Britské vládě oznámila, že nemá právo (sic!) nabízet občanům Hongkongu dlouhodobý pobyt, a varovala, že „by to mohlo vést k odpovídajícím opatřením k zamezení tohoto kroku“ ze strany Čínské lidové republiky.

„Pokud se Britové rozhodli postupovat unilaterálně, nejde to jen proti jejich vlastním slibům a postojům, ale narušují i mezinárodní právo a základní principy mezinárodních vztahů,“ řekl podle The Times čínský velvyslanec v Británii.

Takže to řekl natvrdo. Čína má jednoznačně o mezinárodním, ale hlavně o lidském právu, úplně jiné představy (komunistické) než demokratické části světa. A pokud by chtěla Čína zabránit obyvatelům Hongkongu ve vystěhování, tak samozřejmě zbývá klasický rudý postup: zabavení pasu, oplocení hranice, střílení uprchlíků.

A to je ta země, kam se náš moudrý pan prezident jezdí učit jak stabilizovat společnost.

 

Autor: Tomáš Flaška | pátek 3.7.2020 12:48 | karma článku: 28,93 | přečteno: 533x