Udej svého hospodského

Premiér Babiš: "Vyzývám všechny štamgasty, ať cenu piva ve své hospodě a hlavně restauraci hlídají. Mohla by klesnout, rozhodně ale není důvod, aby stoupala."

Tak a když cena piva neklesne, nebo dokonce stoupne, tak co? Napsat udání na finanční úřad, ministerstvo, nebo dokonce na úřad vlády? A tyto úřady nějak zakročí?  Podobně jako když se zdražovalo po EET? EET totiž platí zákazník. Všechny hospody to využily a oběd v průměru podražil o dobrých 20%. A ti hospodští jsou vysmátí. 

A když se hostinský rozhodne, že vymaluje, pořídí nové stoly, lepší chlazení pípy a z toho důvodu zdraží pivo o 2 koruny, tak ho potrestám jak? Pošlu na něj udání? Přestanu k němu chodit? To bude pomsta jistě nejvyšší. Na venkově těch pár mohykánů, co ještě vydrželi, tak zavřou taky. To jim to samozřejmě nandám. 

Pan premiér je vůbec dokonalý. Další jeho citát: "Kdo prodává půllitr točeného piva za 35 korun, teď díky nám vydělá o 3,85 koruny víc. Aniž by pro to musel cokoli udělat.

Tak tedy přesný, odborný výpočet: Pivo za 35 korun při 21% DPH znamená, že pivo je za 28,93 Kč a DPH je 6,07 Kč. Při změně DPH na 10% tak bude cena piva 28,93 + 2,89 = 31,80 Kč. Rozdíl tedy nečiní 3,85, nýbrž 3,20. Tedy o nějakých 20% méně, než tvrdí premiér. A člověk, který vypustí z úst takovou kravinu, dělal ministra financí a teď nám dokonce vládne. 

Ono je to celé jinak. Veškerý hněv za vyšší ceny, nefunkční služby, obrovskou byrokracii, zavírané obchody a restaurace se má otočit proti těm hostinským, protože nezlevní pivo o 1 korunu. Vláda samozřejmě za nic nemůže. 

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 10.2.2020 15:25 | karma článku: 36,00 | přečteno: 1278x