Tomu s tím pivem už nevěřím

Já myslel, že už bylo ze strany vlády taškařic dost. Měli to nechat dobublat a v klidu doznít. Ale pozor! Humoru bylo zjevně málo, tak je potřeba to ještě rozčísnout. Vládní politikové už fakt asi netuší co vůbec říkají. 

Naposledy poslanec ČSSD Václav Votava navrhuje prodávat v restauracích lahvové pivo, podobně jako točené, též s 10% DPH. A pozor na zdůvodnění: "Ale jsem přesvědčen, že pivo se nezlevní. Bude to kompenzace za to, že podnikatelé musí být v systému EET. Smyslem je zjednodušit vykazování DPH." Obávám se, že pan poslanec toho piva před podáním tohoto návrhu vypil až moc. 

Vezměme si malou hospodu, která tedy bude prodávat to lahvové. V Makru nakoupí 10° Gambrinus řekněme za 12,10 Kč, včetně DPH. Z toho je 10 Kč cena toho piva, a 2,10 Kč DPH (21%). 

Lahvové pivo asi nebudete moci prodávat moc draze, určitě levněji než točené. A na venkově (komu má toto především pomoci), už určitě ne. Řekněme, že v té vesnické putyce nasadíte cenu 20 Kč. A když to bude s 10% DPH, tak to bude 18,20 za pivo a 1,80 DPH (10%). Jinými slovy od zákazníka dostanete na DPH méně, než kolik jste vyklopili v obchodě. Když těch piv prodáte hodně, a jiných věcí naopak málo, může se vám dokonce stát, že zkasírujete za čtvrtletí na DPH míň, než zaplatíte a budete muset žádat kompenzaci od Finančního úřadu. 

Kdo to někdy podstoupil, tak ví, co to znamená. Žádost, čekání, pravděpodobně kontrola, proč žádáte zpětný doplatek. Opakuji slova pana poslance: "Smyslem je zjednodušit vykazování DPH.

Ti lidé se do svých nesmyslů zamotávají stále hlouběji. Realita života jde evidentně mimo ně. Nevím, jestli se tomuhle dá ještě smát, nebo už jen soucitně usmívat. 

Autor: Tomáš Flaška | pátek 14.2.2020 17:24 | karma článku: 32,97 | přečteno: 1069x