Tomu říkám férovost

Piráti budou mít čtyři poslance a tři ministry. A nemuseli by mít. Koalice by se obešla i bez nich a pořád by měla většinu 104 hlasů.

Jenže po letech podrazů, lží a demagogie přichází změna. Přichází ctění dohod, domluva a poctivost. Na Piráty se nejvíce soustředila předvolební dělostřelecká palba majitele hnutí ANO Andreje Babiše. A i to vedlo k jejich mizivému volebnímu výsledku. Ostatní členové koalice by s nimi mohli vytřít podlahu a poslat je do zapomnění. Ale opak je pravdou. Předvolební dohody jsou svaté a raněného partnera je potřeba podržet. Takhle si představuji férové jednání.

Někdo to srovnává s vládou, tuším Topolánkovou, kde měli Zelení 6 poslanců a 4 ministry. Ale to je totální nesmysl. Tenkrát by se ta koalice bez Zelených nepostavila. To bylo skoro něco jako vydírání. Dneska by se bez Pirátů postavila, přesto jsou ve vládě. To je poctivé partnerské jednání.

Za jeden z prvních počinů nové vlády zvedám palec nahoru a tleskám.

Další lahůdkou pro generaci ANO, která vládla hodně za podpory komunistů a okamurovců (oboje vyjde nastejno), je předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová, s kterou se tak nějak kalkulovalo na post ministryně práce a sociálních věcí. Místo toho bude asi předsedkyní Sněmovny. K tomu Tomio Okamura: „Co jsem tak slyšel, tak důvod, že paní Pekarová chce být ve vedení sněmovny, může být správně promyšlený. Její jméno by mohlo být jedno z těch, které by prezident odmítl jmenovat do funkce ministra práce a sociálních věcí, protože by to nemusela zvládat.“ 

Jenže to je trochu podpásovka (v duchu dosavadních tradic). Paní Pekarová se této oblasti věnovala jako málokdo i ve výboru v Poslanecké sněmovně a dlouho se na tuto funkci připravovala. K tomu uvedla: „Této oblasti opravdu rozumím, ale tento post si přála obsadit KDU-ČSL, tak jsem se rozhodla jim ustoupit. Pak ale sama sebe nevidím jako kandidátku na jiné posty, takže bylo logické kandidovat do čela poslanecké sněmovny.“

Prostě kompromis, dohoda, ochota k ústupku v zájmu věci a hlavně nevydupat si nějaký ministerský post za každou cenu, i když tomu třeba nerozumím. Ministři, střídající se ve vládě Andreje Babiše jako ponožky, by mohli vyprávět.

Před dnešním podpisem koaliční smlouvy prohlásil Petr Fiala: "Je potřeba co nejrychleji řešit problémy, které lidi trápí, a vyvést Českou republiky z krizí, do kterých se dostala - zdravotní, ekonomickou a hodnotovou.

A o tom to je. Vyvést nás z krize hodnotové. Útok Tomia Okamury a logické, věcné zdůvodnění Markéty Pekarové Adamové, ukazují ten rozdíl. Odcházejí lži a podrazy a přicházejí dohody a spolupráce.

A doufám, že staré časy podvodů a mstivosti tím už definitivně končí.

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 8.11.2021 16:58 | karma článku: 43,24 | přečteno: 11072x