Tak vzhůru na východ!

"Nikdy neodstoupím. Nikdy! Ať si to všichni zapamatují,“ řekl dnes Andrej Babiš. To je asi tak jediná věc, kterou mu lze za poslední roky bez výhrady věřit.

Pokud by náhodou byl odvolán z funkce premiéra Poslaneckou sněmovnou, znamenalo by to, že by pro toto odvolání muselo hlasovat 101 poslanců. Tedy absolutní většina. Přesto nám prezident republiky už oznámil, že v daném případě pověří Andreje Babiše opět premiérským postem. A zjevně předpokládal, že těch 101 poslanců jeho nové vládě důvěru nedá (proč by to dělali, když ho shodili) a oznámil nám, že pak vládu v demisi může nechat vládnout podle ústavy dlouhé měsíce. Navzdory většině v Poslanecké sněmovně, navzdory vůli většiny národa, která tu většinu v Poslanecké sněmovně zvolila. Vím, tato kritika se nepřipouští, protože tím pádem zpochybňuji volby. Víte co? Vlezte mi s těmito řečmi už na záda.

Řešení jsem nastínil již předevčírem. Kdyby si hnutí ANO do svého čela zvolilo jiného člověka, vše by se uklidnilo, stejná vládní sestava by mohla jet dál a plnit i nadále svůj vládní program.

V této souvislosti je úsměvné jak si prezident republiky najednou bere ústavu do úst a zaštiťuje se jí, když dříve se snažil z ní dělat trhací kalendář. Připomenu jeho slova v souvislosti s předchozím premiérem Bohuslavem Sobotkou, že s odvoláním premiéra nepadá celá vláda, ale naopak zůstává. Nebylo by to dnes také nejjednodušší řešení? Teď už ne. Andreji Babišovi nemá náš prezident potřebu se jakkoliv mstít.

Mnohem více mě znepokojují slova mluvčí ruského ministerstva zahraničí v souvislosti s údajným únosem Andreje Babiše mladšího na Krym:  "Viděli jsme zprávy na toto téma. Podle prvotní analýzy, kterou jsme si udělali, se to velice podobá nějaké falešné zprávě, provokaci, vyrobené kvůli nějakým vnitropolitickým cílům.“

Občané Švýcarska i Česka musí mít pro vstup do Ruska platné vízum a na hraničních přechodech jsou samozřejmě tato víza a jejich pasy kontrolovány. Dnešním počítačům musí trvat řádově sekundy aby poskytly informaci jestli Andrej Babiš překročil hranice Ruska a kdy. A mluvčí by pak mohla jednoznačně tu informaci potvrdit, nebo popřít. Nebo se do toho vůbec nemontovat, což by asi bylo ještě logičtější.

Ale vzhledem k tomu, že Rusku stojí za to se k tomu vyjádřit, a ještě tak neurčitě, tak mě skoro jímá obava, jestli si tady zase nehrají nějakou zpravodajskou hru a nesnaží se nás zase o další krůček přiblížit k té jejich „východní demokracii“. Jejich gubernátor na Pražském Hradě už pro to dělá vše možné.

 

Autor: Tomáš Flaška | pátek 16.11.2018 16:43 | karma článku: 36,81 | přečteno: 2173x