Tak už se tu zase volá po změně volebního zákona.

Tentokrát s tím přišli lidovci a účelovost z toho kouká jako sláma z bot. Upřímně řečeno, kdyby těch 5% nepřekročili, tak jim stejně nějaká změna přepočtu hlasů nepomůže.

Teď tedy volají po změně volebního zákona ti, kterým hrozí, že nepřelezou 5% hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. Nebudu rozebírat podrobnosti, jestli je špatný přepočet hlasů na mandáty, kdy větší strany berou více, nebo jestli koalice má mít také 5% laťku pro vstup do Sněmovny. To vše je vedlejší. Ostatně to posílení silnějších stran chtěly ještě více zvýraznit svého času ODS i ČSSD, kdy si to tu v podstatě samy rozdávaly v boji o moc, a celý ten návrh stejně zamázl Ústavní soud.

Volební zákon tu funguje v tomto znění již několik desetiletí a legitimní by bylo, kdyby po jeho změně volal vítěz voleb. Ale zase jen ve prospěch těch menších. A to se tu nestalo nikdy, ani když byli Lidovci ve vládě. Legitimní by bylo, kdyby někdo šel se změnou volebního zákona do předvolebního boje a teprve v případě svého vítězství by tu změnu prosadil. Jinak je to pokrytectví.

Snížit hranici pro vstup koalice do Parlamentu nikoliv na součet počtu stran (2 strany = 10%, 3 strany = 15%), ale na úroveň 5% jaksi nedomýšlí jednu věc. Možnost koalice extrémistů typu SPD a KSČM. Nebo SPD a Trikolóry. A můžeme rovnou začít mávat Evropské Unii a následně pravděpodobně i NATO.

Andreje Babiše je potřeba porazit jeho vlastními zbraněmi. Úmyslně nemluvím o hnutí ANO, protože to je jen kompars za účelem podpory zájmů pana velkokapitalisty. Omlátit mu o hlavu jeho slova a sliby a slíbit nápravu:

- Vyrovnaný státní rozpočet v roce 2016. A teď schodek i v dobách velkého hospodářského růstu.

- 200 miliard které se tu dle něj ročně rozkradly. Kde jsou? Proč je stále schodek? To je tedy teď rozkrádá někdo jiný?

- Naprostá rezignace na jakoukoliv důchodovou reformu. A to bude jednou hodně bolet.

- Rozpouštění rezerv do současného prožírání.

- Rozprodej našeho nerostného bohatství.

- Pokrok ve stavbě dálnic v řádu jednotek kilometrů ročně, navzdory velikášským slibům. Kde je za těch 6 let nějaký smysluplný zákon o liniových stavbách?

- Naprosto výsměšné plánování vysokorychlostních železnic se zprovozněním v roce 2050.

- Slib nezvyšovat daně. A kam jsme to letos dopracovali? 

Ale hlavně ještě více posílit nezávislost veřejnoprávních sdělovacích prostředků, které tu musí být od toho, aby vládu tepaly od rána do večera. Tudíž volbu jejich správních rad udělat ještě méně závislou na politických institucích.

Malé pravicové strany mají jedinou možnost - udělat koalici s ODS, a ta se tomu nebrání. To jí v mých očích posouvá opět výše, protože žádnou koalici zapotřebí nemá. A nějaký pravicový blok se součtem hlasů kolem 30% by měl stejně mandátů jako firma pana Babiše s názvem ANO. A pak by se mohly ty sliby konečně začít plnit. A kdyby ne, bude jen správné když do toho veřejnoprávní média budou tepat, když už to nedělají média ve vlastnictví oligarchů. 

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 21.11.2019 15:07 | karma článku: 30,46 | přečteno: 1503x