Tak může se Praha míchat do mezinárodní politiky nebo ne?

Rozohnil se komunistický šéf Vojtěch Filip a rozohnil se největší zastánce Číňanů u nás, moudrý prezident Zeman. Skoro až do běla. Nebo do ruda? 

Rada Prahy chtěla ze smlouvy s Pekingem odstranit článek o uznání jedné Číny. Peking na toto přání moc nereagoval, tak se Rada rozhodla vypovědět celou smlouvu. Je prostě faktem, že místním samosprávám nepřísluší dělat mezinárodní politiku, o tom žádná. A když už jejich předchůdci za vedení ANO tu klauzuli do smlouvy dostali, tak dnešní Rada Prahy chce věci dát do příslušných mezí, aby v té smlouvě o spolupráci prostě žádná velká politika nebyla.

V tom má jasno i předseda KSČM Vojtěch Filip: "Ubohost pražských radních dostoupila vrcholu, nikdo je nevolil a nepověřil pro řešení mezinárodní politiky." V té větě je prostě protimluv. Rada nedělá nic jiného, než že tu mezinárodní politiku chce ze smlouvy odstranit. A český komunista jí přitom říká, že tak to má být, ale vlastně je to hrozné. Je to prostě docela legrační sledovat ty soudruhy když nevědí kudy kam, jak začnou mlet páté přes deváté.

Stejně pomatené to má i náš moudrý pan prezident: "Pokud má dojem, že si udělá lacinou popularitu, a to pouze u některých skupin populace, tím, že si bude hrát na nezávislou zahraniční politiku města Prahy, tak si myslím, že dělá chybu a narušuje česko-čínské vztahy." A v čem tedy podle pana prezidenta spočívá nezávislá zahraniční politika Prahy? V tom, že ve smlouvě s Pekingem žádnou politiku mít nechce? Připomínám, že když náš moudrý pan prezident pozval svého čínského kolegu do Prahy, tak tu byla česká policie od toho, aby bránila českým lidem v protestu proti této návštěvě. Zjevně byl už náš prezident v Číně dopředu zaškolen.

To Číňané se s tím nepářou. Žádné diskuse se doma samozřejmě nevedou. České orchestry mají jednoduše do Číny zákaz vstupu, tedy spíše vystupování. A to i Pražákovo kvarteto protože trochu svým názvem připomíná Prahu, s kterou ale nemá nic společného. A nějaká platná smlouva o kulturní spolupráci? Nenechte se vysmát. Kdo je to to Česko? Kde to je? Oni mají nějakou smlouvu? A chtějí jí dodržovat? Proč?

Autor: Tomáš Flaška | středa 9.10.2019 4:28 | karma článku: 30,95 | přečteno: 631x