Smrtící zbraň mamba zelená

Všichni jsme to sledovali několik dnů a běhal nám mráz po zádech. Nakonec vše dobře dopadlo, ale pachuť v ústech zůstává.

Jenom stručně zopakuji základní údaje. 30letá žena neodborně v kleci (místo v teráriu) chovala smrtelně jedovatého hada. Ten jí uštknul a utekl. Žena nyní bojuje o život v nemocnici a přejme jí uzdravení. Odborníci se shodli, že ženu čeká správní řízení, tedy pokud se z toho dostane. A tady se ptám, jak prosím?

Muselo se vystěhovat několik lidí z baráku, okolí dostalo strach, mateřské školy omezovaly pobyt dětí venku. Pokud toto není obecné ohrožení z nedbalosti, tak co tedy?

Kdyby ten had někoho dalšího uštknul a ten to náhodou přežil, tak je to dle mě jednoznačně těžké ublížení na zdraví, uznávám že z nedbalosti. Doživotní následky na játrech uštknutého lze asi předpokládat.

A kdyby ten někdo cizí třeba zemřel? Pak je to už neúmyslné zabití. Asi podobně jako při dopravní nehodě když nedodržuji předpisy. A pokud takovýto výklad naše zákony nepřipouští, tak by se poslanci měli hodně rychle dát do práce, nebo nám tu takovéto případy budou přibývat. Ostatně, to že v paneláku někomu vyleze had z toalety, taky není nijak vzácný případ.

Policisté dům prohledávali a nic nenašli. Nastoupili odborníci a slyšeli jsme zasvěcené a odborné komentáře: „V takovémto počasí by had venku nepřežil,“ nebo „Pravděpodobně zalezl do nějaké skuliny v domě a tam uhynul, může se stát že už nikdy nebude nalezen“. Jak dlouho by v takovém případu trvalo, než by policie hledání vzdala a povolila se obyvatelům opět nastěhovat? A pozor - jeden velmi výživný odborný komentář: „Na 90% je ten had už mrtvý“.

A dnes v podvečer se dozvíme, že byl odchycen v zahrádkářské kolonii na stromě ve výšce asi 2 metry nad zemí. A to dokonce asi 200 metrů od místa činu. Z toho mrazí. Udělejte si v městské zástavbě kružnici o poloměru 200 metrů, kolik lidí žije uvnitř. A kdo pořád při chůzi kouká nad sebe? Had nejen, že přežil (10% pravděpodobnost podle odborníka), on dokonce vylezl ven (což podle jiného odborníka neměl přežít vůbec). Odplížil se 200 metrů, vylezl na strom do výšky 2 metrů a předpokládám, že mu vyhládlo, tak číhal. 

Tak tohle tedy nechci. Chování takovýchto zvířat by mělo mít stejná pravidla jako zbrojní pas a zbraně. A jejich porušení stejné důsledky, jako když svou zbraní někoho z nedbalosti třeba zabijete.

Tady by snad konečně poslanci mohli ukázat že jsou k něčemu užiteční a legislativu příslušně přepsat.

 

Autor: Tomáš Flaška | pátek 5.10.2018 18:49 | karma článku: 40,73 | přečteno: 3043x