Průlom v jednání o Krymu

V Moskvě minulý týden mimořádně zasedala vláda Ruské federace za předsednictví Vladimíra Putina. Hlavním bodem jednání byla ekonomická situace a status Krymu. 

Ministr zahraničí Lavrov následně svolal tiskovou konferenci a prohlásil, že Ukrajinské hranice jsou neměnné a co se týče Krymu, je Moskva ochotna jednat o "zvláštním statutu" v rámci hranic Ukrajiny.

            Následně se k tiskové konferenci připojil sám prezident Putin a oznámil zásadní změny v hospodářské politice Ruské federace. 60% národního důchodu již do budoucna nemůže tvořit pouze inkaso za vývoz ropy, ale celá společnost se musí přeorientovat na společnost výrobní s velkým podílem služeb na úrovni technologií nového tisíciletí. Vláda do jednoho měsíce předloží Dumě hospodářské zákony, které drobné podnikání maximálně zjednoduší, zajistí mu právní ochranu a zastabilizují daňové prostředí.

            Rusko zatím nebude usilovat o návrat do G7, protože si musí přiznat, že tam nepatří. Momentálně jeho hrubý domácí produkt činí asi tolik, co polovina Itálie, navíc ta jižní.

            Když došlo na doplňující dotazy novinářů, tak se ke slovu dokonce dostali i novináři s nepříjemnými dotazy, například o vojenské podpoře Moskvy separatistickým ukrajinským provinciím na jihu země. Prezident Putin, nejen že tento fakt nepopřel, on dokonce řekl, že se všechny jednotky ruské armády, ať už oficiální nebo neoficiální do dvou týdnů z Ukrajiny stáhnou.

            Na dotaz nezávislého deníku o zatčených novinářích a cenzuře internetu prezident Putin sdělil, že svoboda slova je věc, která nesmí být v žádném případě omezována a že svým výnosem do jednoho týdne zruší všechny restriktivní předpisy a to včetně předpisů omezujících  právo shromažďovací.

            Ukrajinský prezident Porošenko ocenil nový vstřícný postoj Moskvy a uvedl, že Ukrajinská armáda s okamžitou platností zastavuje všechny bojové operace na východě a je nakloněn myšlence zvláštního statutu Krymu. Do jednoho týdne sestaví vyjednávací tým, který bude na toto téma s Moskvou jednat.

            V Londýně se o pár dnů později konal summit USA a EU. Bylo dohodnuto, že se sankce vůči Moskvě s okamžitou platností zruší a dále bylo dohodnuto vytvoření podpůrného fondu na pomoc ruskému hospodářství.

            Zároveň byla summitu předložena zpráva společné expertní skupiny USA-Rusko-EU o boji proti islámskému terorismu. Summit souhlasil s jejím výstupem a doporučil s Ruskem co nejdříve podepsat navržené dohody o návratu k již dříve rozjetému projektu společného protiraketovém štítu, vytvoření společných jednotek rychlého nasazení pro boj s terorismem a o výměně zpravodajských informací. Summit konstatoval, že toto je společné a největší nebezpečí našeho Euroasijského prostoru do nejbližší budoucnosti.

            Na první týdny února je do Ženevy svolána vrcholná schůzka Obama - Putin, na které bude podepsána řada smluv o společném postupu v oblasti Afgánistánu, na blízkém východě a severní Afriky. Na řadu přijde i řada hospodářských dohod.

 

            Tak to by stačilo. Přeji vám příjemné svátky a pozitivní snění! 

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 22.12.2014 12:05 | karma článku: 28,96 | přečteno: 2284x