Pěkně jsme ty Číňany přeplatili

Ministerstvo vnitra zaplatilo během koronavirové krize čínské firmě Eastern Air logistic za 49 letů celkem 708 milionů korun. 

Na to nemusíte být ani učitelem matematiky, abyste si lehce spočítali, že jeden let přišel v průměru na 14 a půl milionu korun. V onom článku se sice píše, že jeden let Airbusem A330 stál 9,626 milionu, takže to nevychází, ale i tak. Vezměme že tedy ten let nestál 14 a půl, ale jen 9 a půl milionu korun. 

Na Wikipedii se dočtete, že Airbus A330 má různé konfigurace, ale v té nejnamačkanější má kapacitu 277 cestujících. Takže pokud by ten Airbus letěl plný a let by stál oněch "pouze" 9 a půl milionu, vychází to na cestujícího 34.300,- Kč. 

Pokud si např. na portálu letuska.cz dáte vyhledat zpáteční letenku z Prahy do Pekingu (já dal od boku např. 5. září tohoto roku) tak zjistíte, že nabídky začínají na 13.900,- korunách. Pak stoupají u různých leteckých společností a nejdražší jsem našel za 17.000,- Kč. 

Jinými slovy ty lety byly tak 2-3x předražené, než by měly být. To dal stát čínskému dopravci. Mezitím česká letadla čekala v Rusku a neměla od čínských úřadů povolení pro ten zdravotnický materiál letět. Ta česká společnost tedy od našeho státu ty peníze za lety nedostala. Tu samou společnost se teď stát snaží finančně nějak podpořit, nebo vykoupit, aby nezkrachovala. 

A při přistání se u těch čínských letadel naši nejvyšší představitelé klaněli až k zemi. 

Autor: Tomáš Flaška | středa 20.5.2020 18:53 | karma článku: 33,44 | přečteno: 932x