Newyorské metro

Poslední ze série cestopisů chci věnovat tomuto krevnímu systému města. Cestou metrem se setkáte se vším možným, stejně jako ve městě. Metro žije a pulzuje. Ale někdy se při jízdě divíte, že vůbec ještě. Je to svět sám pro sebe. 

Jedná se o nejrozšířenější síť metra na světě, s 468 stanicemi na 26 linkách. Denně metro přepraví přes 6 milionů cestujících. Jako jedna z mála podzemních drah na světě slouží ta newyorská cestujícím bez přestávky, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce.

První nadzemní trať byla postavena již v roce 1869. Podzemní pak v roce 1904. Celková délka sítě je 383 km. Některé tratě jsou dvoukolejné, tříkolejné i čtyřkolejné. Z toho 219 km vede pod povrchem.

V newyorském metru nechal stopu i český výtvarník Petr Sís. V mozaikách na stanici na křižovatce 86. ulice a Lexington Avenue se skrývá i historie města od příchodu prvních osadníků až po současnost. "Na té poslední jsou všichni, kteří hrají hudbu. Dal jsem tam i hráče na bombardón s českou vlajkou, ale jsou tam i muzikanti z jiných koutů světa - a děti uprostřed. A to má být ta naděje, že lidé všech kultur a všech barev mohou žít pohromadě. Někdy tomu ani sám nevěřím, ale hlásám tu myšlenku, protože jiná možnost pro nás není, abychom přežili," vysvětlil umělec. Tak všechny čtyři: 

A jedeme dál. 

Tímto končím svoje reportážní blogy o týdnu v New Yorku. Poslední den si uděláme shopping a v 19 letíme směr Evropa. Děkuji všem, kdo to četli, za výdrž. Ale především za pěkné a milé komentáře. A to nejen pod blogy, ale i těm, kdo nejsou registrovaní do diskusí na idnesu, ale posílali mi své komentáře mailem, nebo jinými internetovými kanály. Přátelé, ten týdenní výlet stál za to!

Autor: Tomáš Flaška | sobota 19.5.2018 11:25 | karma článku: 27,32 | přečteno: 893x