Není tohle už premiérský kmotr?

České dráhy pod gescí ministrů dopravy za ANO zadaly bez výběrových řízení vydavatelství MAFRA, které patří do skupiny firem Andreje Babiše momentálně ve svěřenských fondech, reklamy za zhruba 112 milionů korun. 

Stalo se tak bez výběrových řízení a konkurence si v porovnání s Mafrou ukrojila jen drobky. Na toto téma interpeloval v Poslanecké sněmovně pana premiéra poslanec Blaha (ODS).

Odpověď pana premiéra mi vyrazila dech: "Vy stě primátor, nebo starosta? Vy stě starosta Uherského Hradiště, ne? Zapomněl jste mi poděkovat za tu věznici, kterou jsem si od vás vzal. O které jste mluvili dvacet let a nic jste neudělali. Měl jste mi poděkovat. Vy jste starosta a když jste končili v roce 2013, tak jste měli 601 milionů a 2019 už 744 milionu ročně. Díky mě, pane kolego. Protože jsem byl výborný ministr financí a vybral jsem ty daně. A kontrolní hlášení. A proč to děláte, proč se mě ptáte na nesmysly?"

Pomiňme, že pan premiér tradičně neodpovídá na otázku. Ale tohle je přesně odpověď ve stylu: dostali jste peníze, tak buďte zticha! Prvotně mluví pan premiér v 1. osobě jednotného čísla. Jakoby říkal: Stát jsem já! A dále dotyčnému poslanci připomíná kolik jeho volební okrsek dostal peněz a že by tedy neměl premiéra otravovat takovýmito dotazy. 

To už je na úrovni: polib prsten kmotra, buď zticha a drž krok! 

Bohužel se to dá vyložit i jinak: já jsem pro tento stát udělal strašně moc, tak si snad nějaké ty drobné (v měřítkách premiéra) mohu domů přihrát, ne? 

Vzhledem k tomu, jak celá tato aféra (vzpomeňme si na ten rozruch kvůli pár milionům za Grossův byt) pomalu vyplývá do ztracena, tak musím konstatovat, že jako společnost jsme už hodně otupělí a otrlí. 

Autor: Tomáš Flaška | neděle 31.5.2020 8:00 | karma článku: 36,03 | přečteno: 1004x