Národní park Everglades

V jižní části Floridy je uchován kus panenské přírody včetně původních obyvatel. S nadsázkou se říká, že místní správce je aligátor. 

Nejdříve nechme promluvit Wikipedii. 

Everglades je národní park v jižní části Floridy, známý především svými rozsáhlými mokřady, faunou i flórou. Nadmořská výška je velice nízká – od 0 do 2,4 m n. m. Park byl zřízen v roce 1947 prezidentem Trumanem a v současné době se rozkládá na ploše 610 684 hektarů. V roce 1979 byl zapsán na seznam světového dědictví.

Nejznámější jsou Everglades především díky aligátorům, krokodýlům a kriticky ohrožené floridské pumě, ale i vodnímu ptactvu, které je v tomto parku značně rozšířené.

Park můžete navštívit na kanoi, na lodi, nebo vznášedlem poháněným vrtulí. My zvolili ten nejjednodušší a typicky americký způsob. Projíždíte autem na značená parkoviště, kde vystoupíte a po zbudovaném chodníčku se projdete pár set metrů, pořídíte fotky a zase do auta a o zastávku dál. 

A teď už nechme mluvit fotky. 

Narazit zde na pumu, ale i na jedovatého hada, je asi stejně pravděpodobné, jako vyhrát v loterii. Tedy v případě toho hada nižší cenu.
Tady opravdu nemáte pocit nebezpečí.
A na místního správce se pak díváte pěkně z výšky. A to asi tak pouhého metru.
Místy to tu připomíná africkou savanu.
A místy opravdovou džungli.
Ani se nechce věřit, že v sezóně, což je zde od listopadu do dubna, to tu praská ve švech. Teď je sezóna okurková.
Ale v době, kdy se ten chodníček hroutil, bych na něm stát nechtěl.

 

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 23.5.2019 11:35 | karma článku: 20,33 | přečteno: 417x