Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme se bát Ruska? Dlouho už ne

V souvislosti se zabíráním Ukrajiny, stále častější jadernou rétorikou ruských pohlavárů a masivními vojenskými cvičeními ruské armády všude možně si svět klade otázku: kam až to chtějí Rusové hnát? 

Chce to klid. Rusko bylo obr na hliněných nohou, ale ty už se pomalu hroutí a za pár desetiletí už z toho obra nebude skoro ani hromádka prachu. Začněme fakty a historií.

            Ruská ekonomika je založena na prodeji plynu, ropy a uranu a to až z 80%. Není jedinou zemí na světě, která z toho žije. Jenže Rusko z toho chce uživit 144 milionů lidí na rozdíl od mnohých zemí kolem Perského zálivu, kde je těch obyvatel řádově míň a ještě jsou zvyklí na podstatně nižší životní úroveň. Tím nemyslím srovnání vládnoucích špiček (to jsou stejní gauneři), ale masy obyvatelstva. V současné době nepodřezávají Rusku nohy ani tak sankce za strany EU a USA, ale ceny ropy. Ta podobnost s Reaganem, který po dohodě s Araby srazil ceny ropy v osmdesátých létech a v podstatě tak rozložil Varšavský pakt, je mi až podezřelá. Ale důkazy nejsou.

            Rusko namísto toho aby se snažilo stavět pořádně průmysl podložený sofistikovanými službami, tak jen shání nová odbytiště pro své suroviny a zároveň jejich nová naleziště a to i za pomocí chrastění zbraněmi, naposledy v Arktidě. Tak v roce 2014 podepsalo Rusko s velkou slávou dohodu s Čínou o stavbě ropovodu a dodávkách ruské ropy do Číny. Taktně již Rusko zamlčelo, že Putin byl v Číně skoro na kolenou a prosil o uzavření té dohody. Podle toho také vypadá. O nějakých garancích cen tam není ani slovo a Čínu především vůbec k ničemu nezavazuje. Čína si svého ruského souseda náležitě vychutnala, což byla zatím jen velmi malá satisfakce za vzájemné pohraniční problémy v šedesátých létech 20. století.

            Čína v roce 2013 vyprodukovala 4,4x více než Rusko. Na vojenské výdaje vydala Čína v tomtéž roce 188 miliard dolarů, zatímco Rusko jen 88. Čína má 1,35 miliardy obyvatel proti 144 milionům ruským. Ale především čínská průmyslová základna je již kvalitativně podstatně výš než ruská. Nejde jen o množství dolarů. Jde i o technickou úroveň a špičkové technologie.

            Číňané jsou na ruském dálném východě velmi aktivní. Kupují zde podniky a budují zde infrastrukturu. Loni byl zaznamenán první (to slůvko první zdůrazňuji, protože to bude pokračovat a lavinovitě se šířit) prodej 360 km2 ruského území plně pod čínskou správu. Číňané se snaží na ruský dálný východ hodně migrovat a čínské úřady toto horlivě podporují. Číňané, kteří se oženili s Ruskami, dostávají prémie a jejich děti se automaticky stávají čínskými občany. Migrace Číňanů na Sibiř je už tak masivní, že už se místy vyskytuje téměř kompaktní čínské osídlení. Snímky z ulic měst, jako je Chabarovsk a Čita, nabízejí dost prostoru pro pochybnosti, v jaké zemi ta města vůbec leží.

            Dřívější ruský prezident Medveděv (dnes premiér) již v roce 2010 řekl: „Pokud nezvýšíme úroveň aktivity naší práce (na ruském Dálném východě), pak v konečném důsledku můžeme přijít o všechno.“ Problém Ruska je ten, že za celá dlouhá desetiletí vybudovalo na Dálný východ pouze Transsibiřskou a paralelní Bajkalsko-amurskou magistrálu. Jinak nic. Doslova nic. K tomu připočtěme, že Chabarovsk je od Moskvy vzdálen 8500 km, ale nejbližší čínské město pouhých 250 km. Peking pak 1250 km. A zdá se, že kostky jsou vrženy.

            Čína nemůže mít jiný zájem než získat do čínských rukou ruský dálný východ s jeho nerostným bohatstvím a obrovským neobydleným územím. V průběhu pár desetiletí nepadne ani jeden výstřel a Číňané ho od Rusů prostě koupí na stojačku, zaberou svou migrační politikou a podvážou si svými investicemi. Ani na jedno Rusko nemá.

            Nakonec se podepíše Čínsko-Ruská smlouva o odstoupení bývalých historických území Číny jako je Mandžusko, Sachalin a další. Fráze kolem toho budou mírumilovné, ale v podstatě půjde o to, že se zase na pár let zaplní ruská pokladna, aby bylo co žrát. Po těch pár letech bude rozprodej pokračovat a tentokrát se bude mluvit již o ekonomické výhodnosti pro obě strany, což bude i pravda. Nakonec zde zbude okleštěná evropská část Ruska na západ od Uralu a to na východ od něj bude nejdříve pod správou, později již i majetkem Číny. A Rusové už přijdou i o ty své nerostné zdroje. Tak, doposud dle mě velmi pravděpodobný vývoj. Ten následující, poslední odstavec, je už bohužel velmi černá možnost, jak to může skončit.

            Číně stoupne sebevědomí a bude uvažovat o možnosti začlenění i zbytkového území Ruska do svého impéria, tak, jak to ve třicátých létech 21. století již provedla s Vietnamem a Mongolskem (to není překlep ve století, to předjímám). Rusko již nebude schopno se o sebe postarat ani teoreticky a konečně pochopí, co je to zásada kolektivní obrany a požádá o vstup do NATO. Jenomže o jeho přijetí budou spolurozhodovat i Pobaltské státy a Ukrajina, která v mezidobí již členem bude …. . 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 30.6.2015 12:09 | karma článku: 22,48 | přečteno: 1126x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Tak budeme zase sněmovně schůzovat kvůli jednomu milionu

No kdo z vás to má? Jak by řekl předchůdce dnešních zoufalců z řad opozice, bývalý premiér Paroubek. Jenom je ještě třeba podotknout, že nejde o milion ukradený, ani nezdaněný, ale pouze neohlášený.

2.2.2024 v 6:20 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3580x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Tak prý politika do sportu nepatří

Oblíbený argument všech zastánců ruských sportovců a odmítačů jejich vyloučení z mezinárodní scény. A i kdyby viděli skutečnost kolem sebe 10x denně, tak se nepoučí. Láska k Rusku prostě hory přenáší.

30.1.2024 v 7:30 | Karma: 32,54 | Přečteno: 824x | Diskuse| Sport

Tomáš Flaška

A co takhle Koruna, Tomio?

Vlastenecký boj za českou Korunu proti Euru, který bohužel (a kupodivu) podporuje většina populace, bude mít možná podle předsedy SPD Tomia Okamury v budoucnu zajímavou dohru.

25.1.2024 v 8:06 | Karma: 41,41 | Přečteno: 3279x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Dálnice kolem Prahy se začíná hýbat

Tedy její stavba. Letos snad dojde už na úsek Říčany-Běchovice, na který, dle mě bez nadsázky, čeká půlka republiky, jak na smilování boží. Dokud ale nepřijede na louku ten bagr, tak nevěřím ničemu.

23.1.2024 v 14:03 | Karma: 23,53 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Zatloukat, zatloukat, zatloukat

To doporučoval svého času proslulý manželský poradce MUDr. Plzák v souvislosti s odhalením manželské nevěry. Je to lepší než to lejno dále rozvrtávat.

20.1.2024 v 17:08 | Karma: 40,93 | Přečteno: 6739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 1313
  • Celková karma 33,81
  • Průměrná čtenost 2995x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.